Un semn referitor la acest fapt este arsenalul anemic al Americii în în privinţa spărgătoarelor de gheaţă. Topirea gheţurilor arctice a deschis Oceanul Arctic comerțului, transportului, turismului și cercetării, dar o putere mondială nu poate înregistra succese în oricare aceste domenii fără spărgătoare de gheață.

Spărgătoarele de gheață, su de obicei o lungime între 121 și 168 de metri, au propulsie puternică și designul special arcuit care le ajută să taie gheața.

Rusia are destule astfel de nave cât să face cercuri în jurul americanilor. Și nu este vorba doar Rusia: Suedia, Finlanda și Canada au, de asemenea, mai multe nave decât SUA.

Pentru a ține pasul în ceea ce unii numesc următorul Război Rece, Obama a propus achiziționarea unui nou spărgător de gheață, până în 2020, în loc de 2022 și să înceapă construirea mai multor astfel de nave.

Dar o analiză arată că SUA are încă mai multe moduri să o ia înainte, deşi flota sa nu ar egala-o pe cea a Rusiei, ţară care va avea în curând mai multe spărgătoare de gheață decât toate celelalte țări la un loc.

Astfel de nave pot costa 1 miliard de dolari fiecare, iar construcţia lor poate dura până la un deceniu.

De altfel, spărgătoarele de gheață ale Rusiei reprezintă o mândrie pentru ruşi. O astfel de navă a fost adusă pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014, de la Soci.