Într-o scrisoare adresată lui Staffan de Mistura, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a subliniat „nevoia unor eforturi suplimentare din partea comunităţii internaţionale pentru a ajuta populaţia siriană”, a anunţat ministerul într-un comunicat, transmite Agerpres. 

Serghei Şoigu „îi cere lui Staffan de Mistura să majoreze de urgenţă volumul ajutorului umanitar şi să participe activ la reconstrucţia de case, şcoli, spitale, infrastructuri distruse, prin intermediul organizaţiilor umanitare şi al ONU”, conform comunicatului. 

Apelul survine la câteva zile după încheierea asediului asupra a două enclave din Deir Ezzor, impus de aproape trei de ani de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi spart de forţele siriene sprijinite de armata rusă. „Au fost create condiţii pentru pace şi revenirea la o viaţă normală”, a precizat ministerul rus. 

Totuşi, situaţia rămâne ‘complicată’ în taberele de refugiaţi Al-Tanf şi Uqayribat, situate în provincia Hama, conform ministerului, care susţine că locuitorii acestora au nevoie de peste 1.000 de tone de ajutor alimentar şi de 80 de tone de ajutor medical. 

„Pentru ca sutele de mii de refugiaţi să revină la locuinţele lor cât mai repede posibil, Siria are nevoie de consolidarea eforturilor comunităţii internaţionale”, a afirmat Şoigu, conform ministerului pe care îl conduce. 

Într-un comunicat separat, armata rusă a anunţat luni trimiterea a circa 40 de specialişti în deminare la Deir Ezzor, dar şi câini antrenaţi pentru astfel de operaţiuni. În total, 175 de experţi în deminare vor fi desfăşuraţi în Siria. 

Aliat al regimului lui Bashar al-Assad, Rusia a intervenit militar în conflict în septembrie 2015 pentru a ajuta forţele pro-regim, atunci în dificultate în faţa rebelilor şi a jihadiştilor. 

De atunci, regimul a obţinut numeroase victorii, printre care şi cea de la Deir Ezzor. 

Provincia Deir Ezzor, a cărei capitală poartă acelaşi nume, este ultima regiune din Siria controlată încă în mare parte de SI. Deşi forţele pro-regim controlează două enclave în oraş, restul rămâne în continuare în mâinile jihadiştilor.