Publicaţia germană, citată de France Presse, relevă că imagini confidenţiale luate prin satelit, ale căror provenienţă şi dată nu sunt precizate, arată că un număr de două cifre de baterii de rachete Iskander-M, numite şi SS-26, au fost plasate în cursul ultimelor 12 luni în enclava rusă Kaliningrad, între Polonia şi Lituania, şi de-a lungul frontierei ruse cu ţările baltice.

Aceste rachete SS-26 pot fi dotate cu încărcături convenţionale sau nucleare, adaugă Bild, iar raza lor maximă de acţiune este de aproximativ 500 de kilometri, ceea ce ar face aproape posibilă o lovitură asupra Berlinului, deoarece, în linie dreaptă, între Kaliningrad şi Berlin sunt 527 de kilometri.
Rusia pune astfel în aplicare o ameninţare pe care a formulat-o ca reacţie la proiectul de apărare antirachetă al NATO, bazat pe tehnologie americană.

Acest scut este de mai mulţi ani principalul subiect de discordie între NATO şi Rusia. NATO îl prezintă ca fiind destinat să protejeze ţările europene membre ale Alianţei de un eventual pericol balistic iranian, dar Rusia îl percepe ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale.
Sursa: Agerpres