Refuzul Ucrainei și al statelor NATO de a recunoaște autoritatea Moscovei asupra peninsulei Crimeea reprezintă o ”amenințare sistemică” pentru Rusia, a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev.

„Asta reprezintă o amenințare sistemică pentru noi”

”Anumiți clovni exaltaţi şi sângeroşi, care se reped periodic să facă tot felul de declaraţii, încearcă să ne ameninţe. Și am în vedere atacul asupra Crimeei. Vreau să spun în acest sens, ceea ce este evident, că ei înţeleg consecinţele acestor declaraţii”, a spus Medvedev aflat la Volgograd, în prezența unui grup de veterani din Al Doilea Război Mondial.

”Dacă orice alt stat, fie că este vorba de Ucraina sau țările NATO, consideră că peninsula Crimeea nu este a Rusiei, asta reprezintă o amenințare sistemică pentru noi”, a adăugat el.

Potrivit lui Medvedev, în cazul unui atac asupra Crimeei, Ucraina va avea parte de ”o foarte rapidă şi grea zi a Judecăţii de Apoi”, de care va fi foarte greu să se ascundă, informează Newsweek.

Fostul președinte a mai spus că situația actuală este „o pagină foarte dificilă a istoriei moderne”, dar și-a exprimat încrederea că Rusia își va atinge obiectivele, „pentru a nu-i dezamăgi pe veteranii din al Doilea Război Mondial”.

Rusia a invadat Crimeea în 2014 și a anexat-o în același an. Între timp, invadarea Ucrainei de către Rusia a intrat în cea de-a 21-a săptămână, iar unele dintre cele mai grele lupte se duc în estul Ucrainei, aproape de Crimeea.

De ce se teme Moscova se teme de un atac în Crimeea

Potrivit Newsweek, cel mai probabil, afirmațiile lui Medvedev au fost generate de o declarație a ministrului ucrainean al Apărării, conform căreia instalațiile militare rusești din Crimeea ocupată sunt pe lista țintelori trupelor ucrainene.

Conform presei occidentale, Moscova se teme de un atac în Crimeea. Potrivit autorităților ucrainene, rușii ar fi început să mute o parte din navele aflate în portul Sevastopol. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat unităţilor militare să intensifice operaţiunile de prevenire a atacurilor ucrainene în zonele deţinute de Rusia, potrivit unui comunicat al ministerului, citat de Reuters.

Rachetele HIMARS pot să atingă ținte în Crimeea

Ordinul lui Șoigu are legătură cu ceea ce Kievul spune că este un șir de lovituri de succes efectuate asupra a 30 de centre de logistică și muniție ruse, folosind mai multe sisteme de lansare multiplă de rachete furnizate recent de Occident.

Kievul susține că noile sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, pe care au început să le primească luna trecută, le permit să atingă ținte în Crimeea dar și în alte zone ocupate de armata lui Vladimir Putin.