Tinkoff Bank va suspenda tranzacțiile în euro de pe data de 27 februarie

Tinkoff Bank, bancă online din Rusia, administrată de TCS Group Holding (TCSq.L), a anunțat duminică, 26 februarie 2023, că va suspenda tranzacțiile în euro de pe data de 27 februarie 2023, însă celelalte monede nu vor fi afectate.

Decizia Tinkoff a fost luată la două zile după ce Uniunea Europeană (UE) a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei. Noul pachet de sancțiuni include întreruperea accesului unor bănci din Rusia, printre care Tinkoff și banca privată Alfa-Bank, la sistemul global de plăți SWIFT.

„Vor fi disponibile retrageri în euro. Tranzacționarea în euro va fi suspendată începând cu 27 februarie 2023”, scrie într-un comunicat de presă emis de banca respectivă.

Într-o declarație separată, citată de agenția de presă Reuters, Tinkoff Bank a anunțat că pregătit contramăsuri la sancțiunile europene care ar permite un transfer de active către o nouă companie nesancționată în termen de trei săptămâni.

UE a decis un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Vineri, 24 februarie 2023, în ziua care a marcat un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană (UE) a impus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează 121 de persoane şi entităţi, inclusiv producători iranieni de drone, în timp ce Statele Unite ale Americii au adoptat la rândul lor un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, acesta incluzând şi intermediari europeni.

Al zecelea pachet de sancţiuni impus de UE  cuprinde „sancţiunile de cea mai mare anvergură adoptate vreodată”, a indicat, sâmbătă, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează agenția de presă AFP.

Potrivit sursei citate anterior, sunt vizate 96 de entităţi ruseşti suplimentare (companii sau agenţii de stat), inclusiv trei bănci ruseşti, și şapte entităţi iraniene, toate reprezentând producători de drone folosite de Rusia pentru a lovi ţinte în Ucraina.

De asemenea, interdicţia exportului de produse industriale europene către Rusia a fost extinsă către noi bunuri cu dublă întrebuinţare (civilă şi militară), precum componentele electronice, vehiculele specializate, piesele mecanice, piesele de schimb pentru motoarele de avion, antenele, macaralele, materiile prime constituite din pământuri rare, circuitele electronice şi camerele cu termoviziune.

O prevedere a acestor noi sancţiuni obligă statele membre UE să îmbunătăţească raportarea activelor ruseşti îngheţate în urma pachetelor anterioare de sancţiuni. În urma acestor sancţiuni impuse Rusiei, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale şi partenerii lor din G7 (UE, SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ”furt”.

Bruxellesul caută acum o bază legală pentru confiscarea activelor ruseşti îngheţate şi folosirea acestor fonduri pentru reconstrucţia Ucrainei.