"Creditul era gata din 2009 şi acum guvernul a decis să-l deschidă, însă a legat împrumutul pe o perioadă de cinci ani, începând cu anul curent", a spus Siluanov, adăugând că rata dobânzii este de 4,1% pe an.

Ministrul rus de finanţe a explicat că împrumutul este destinat să sprijine proiectele de infrastructură ale Serbiei, inclusiv construcţia de noi căi ferate, modernizare şi achiziţionarea de locomotive.

Acordarea acestei linii de credit a fost promisă de preşedintele rus Vladimir Putin încă din luna mai a acestui an, când Tomislav Nikolic a fost ales în funcţie de preşedinte al Serbiei. Vladimir Putin a adăugat că este vorba de a doua tranşă dintr-un împrumut total de un miliard de dolari, dintre care 200 de milioane de dolari au fost deja acordate Belgradului în urmă cu doi ani.

Guvernul sârb preconizează un deficit bugetar de 6,2% în acest an şi recent a avertizat că datoria publică ar putea trece de 60% din PIB până la finele anului.

Autorităţile de la Belgrad încearcă în prezent să negocieze un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, în condiţiile în care precedentul acord de un miliard de euro a fost îngheţat de FMI în luna februarie deoarece precedentul guvern nu a respectat anumite angajamente cu privire la bugetul pe 2012.
Sursa: Agerpres