Salman Rushdie s-a întâlnit marţi dimineaţă cu fanii şi jurnaliştii în timpul vizitei sale la Bucureşti. Scriitorul se pregăteşte pentru producţia unui film după „Copii din miez de noapte”, scrie versuri pentru trupe de muzică pop şi, mai nou, savurează mondenităţile vremii sale.

„Dracula, Nadia Comăneci şi Ionesco” sunt cuvintele care rezumă cel mai bine viziunea scriitorului asupra României. Deşi se află de doar 24 de ore în ţară, Salman Rushdie s-a întâlnit cu presa şi cu fanii marţi dimineaţă la Hotel Intercontinental, unde le-a vorbit despre pasiunea pentru India, premiul Nobel, responsabilitatea pe care o simte de a construi un pod literar între Orient şi Occident, despre libertatea de exprimare, pentru care Rushdie ar fi putut să plătească cu viaţa după publicarea „Versetelor satanice”, şi despre tabieturile sale de scriitor.

„Datorez totul originii mele indiene”

„Pentru că viaţa mea a fost împărţită între Est şi Vest, cred că este datoria mea să scriu despre ceea ce consider că este unul dintre cele mai importante subiecte actuale şi despre cum creăm legături. Nu mai trăim în cutii separate. Dacă ai trăit în două-trei sertăraşe de acest gen, poţi să spui mai multe poveşti”, a declarat romancierul. De altfel, ţara sa de origine reprezintă în continuare un subiect sensibil: „Datorez totul originii mele indiene, pentru că am crescut în compania unor texte literare cu o pregnantă dimensiune fantastică. India e o fântână nesecată de poveşti şi voi întoarce mereu acolo”.

Nu şi-a dorit niciodată Nobelul şi nici nu i-a acordat vreo mare importanţă până în momentul în care i-a fost acordat. „Atunci mi-am schimbat şi eu perspectiva şi mi s-a părut o realizare”, povesteşte detaşat. Îl preocupă mai degrabă lumea plină de sclipici a Hollywood-ului şi cea a showbiz-ului de calitate. A scris versurile piesei „The Grownd Beneath Her Feet” pentru U2 şi a avut o întâlnire şi cu solistul de la Blur, „care, din păcate, era foarte incoerent că băuse prea mult absint înainte de întâlnire”, îşi aminteşte amuzat Rushdie.

„Copii din miez de noapte” va fi ecranizat de un regizor indian

La începutul lunii octombrie, scriitorul va urca pe scenă alături de trupa de rock prog-metal Dredg. Unul dintre eseurile scriitorului, „Imaginaţi-vă că nu există Rai. O scrisoare către 6 miliarde de cetăţeni”, a fost principala sursă de inspiraţie pentru ultimul album al trupei.

Vorbeşte cu entuziasm despre ecranizarea romanului „Copii din miez de noapte”, pentru care a scris scenariul şi care va fi regizat de un indian. Cât despre vizita sa în România, scriitorul a răspuns ziariştilor amuzat că nu va scrie o carte despre Dracula, pentru că Vlad Ţepeş a apărut deja ca personaj în cartea „Seducătoarea din Florenţa”. S-a declarat însă interesat de felul în care au reuşit să se reconstruiască fostele ţări comuniste.

Nu scrie ca să uite, ci mai degrabă să-şi amintească, făcând trimite la „Cartea râsului şi a uitării” a cehului Milan Kundera, în care scrie că „Lupta omului împotriva puterii este lupta memoriei împotriva uitării”. Rushdie dispreţuieşte însă literatura escapistă. „Vreau să scriu cărţi care să-i intereseze pe cititori. Încerc să găsesc o semnificaţie în lumea acesta”, şi-a rezumat Rushdie credo-ul sau literar.