Astăzi, în cea de-a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, cea de-a treia persoană a Sfintei Treimi. O serie de superstiţii sunt luate în considerare de creştinii ortodocşi de Rusalii.

Potrivit tradiţiei populare, cei care se vor certa de sărbătoarea Lunea Sfântului Duh vor avea parte de nemumărate necazuri. Este important ca Rusaliile să fie petrecută în familie, în pace şi linişte, pentru că în această zi se prind blestemele.

Ce nu este bine să faci de Rusalii

Nu este bine să înoți sau să te speli, întrucât Rusaliile sunt zâne ale apelor. Tot în această perioadă, mai exact timp de două săptămâni începând de la Duminica Rusaliilor, nu este bine să se culeagă plante de leac.

Există superstiția, în anumite zone din România, să se creadă că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor va fi pedepsit de Iele, care provoacă boala denumită popular „luat din Rusalii”. Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua.

Rusaliile sunt zâne capricioase şi răzbunătoare

În credinţa populară, Rusaliile sunt zâne capricioase şi răzbunătoare. Ele dansează în văzduh sau pe pământ în timpul nopţii, aşezate în cerc. Dacă un sătean calcă pe câmp, pe locul unde au dansat Rusaliile, un loc unde iarba rămâne arsă, acesta se îmbolnăveşte şi nu mai poate să meargă, fiindcă „a fost luat de Rusalii”.

În unele sate, oamenii cred că în zilele de Rusalii este interzis să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele. Nu este indicat să se intre în vie, nu se merge pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele.

Talismanul care te ferește de necazuri și pagubă

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinsteşte şi preţuieşte cum se cuvine ziua.

Pentru a se proteja de pagubă, în unele zone ale ţării, oamenii se feresc de necazuri „nefireşti” cu ajutorul talismanelor. Cel mai puternic talisman este realizat din frunze de pelin, boabe de usturoi şi tămâie şi se păstrează într-o punguţă roşie, care se poartă la brâu.