Definim o zi ca 86.400 de secunde sau 24 de ore, adică timpul necesar pământului pentru a se roti o dată. Cu toate acestea, Pământul nu se rotește perfect uniform.

De obicei, rotația Pământului încetinește, astfel încât lungimea zilei crește cu aproximativ 1,8 milisecunde în medie, pe secol. Asta înseamnă că acum 600 de milioane de ani, ziua dura doar 21 de ore, potrivit Sciencefocus.

Variația lungimii zilei se datorează mai multor factori, inclusiv efectelor de maree ale Lunii și Soarelui, cuplarea dintre „miezul” Pămâmntului și „mantaua” din interiorul Pământului și distribuția generală a masei pe planetă.

Activitatea seismică, glaciația, vremea, oceanele și câmpul magnetic al Pământului pot afecta, de asemenea, lungimea zilei.

În 2020 oamenii de știință au făcut o descoperire uimitoare: aceea că, în loc să încetinească, Pământul a început să se rotească mai repede.

Acum se rotește mai repede decât oricând în ultimii 50 de ani. De fapt, cele mai scurte 28 de zile au avut loc în 2020.

Oamenii de știință nu știu exact ce cauzează această creștere a vitezei de rotație a Pământului. Unii au sugerat că s-ar putea datora topirii ghețarilor sau acumulării de cantități mari de apă în rezervoarele emisferei nordice.

Cu toate acestea, experții prezic că această viteză este un efect temporar, iar Pământul va începe să încetinească din nou viteza de rotație.

Deși acest lucru nu are niciun efect asupra vieții noastre de zi cu zi, ar putea exista implicații pentru tehnologii precum sateliți GPS, smartphone-uri, computere și rețele de comunicații, toate bazându-se pe sisteme de sincronizare extrem de precise.

Sursa foto: Dreamstime