Potrivit anunţului depus de Romgaz, licitaţia este programată pentru luni începând cu ora 14:00, iar perioada de livrare este 1 iulie 2017 – 1 aprilie 2018. Parţial, se pot depune oferte pentru cantitatea minimă de 360.000 MWh. 

"Plata contravalorii a 100%, inclusiv TVA, din energia gazelor naturale contractate pentru luna de livrare respectivă se face în avans cu 2 (două) zile lucrătoare înaintea primei zile de livrare", se arată în draftul de contract. 

În acelaşi timp, furnizorul de gaze Engie România a depus un ordin de cumpărare, tot pe BRM, pentru o cantitate de 1,3 milioane de MWh, licitaţia urmând să aibă loc luni. 

Un alt mare furnizor, E.ON România, a programat pentru marţi două licitaţii de cumpărare a 2,4 milioane de MWh, respectiv 2,25 milioane de MWh de gaze. 

Potrivit regulamentului BRM, la finalul tranzacţiei nu sunt publice nici numele celui căruia i-a fost atribuit contractul, nici preţul. 

Pe de altă parte, pe cealaltă bursă care deţine licenţă de furnizare a gazelor, OPCOM, anul acesta nu s-a încheiat nicio tranzacţie cu gaze. 

Comisia pentru industrii din Camera Deputaţilor la mijlocul acestei luni un amendament la Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 64/2016, potrivit căruia singura bursă licenţiată pentru tranzacţia de gaze naturale va fi OPCOM. Acest lucru a stârnit reacţii în piaţă, întrucât, momentan, singurele tranzacţii cu gaze se realizează pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). 

Potrivit reprezentanţilor comisiei parlamentare, scopul tuturor modificărilor este acela de a crea cadrul legislativ pentru tranzacţionarea transparentă, nediscriminatorie şi în regim concurenţial a gazelor naturale. 

OPCOM este filială a Transelectrica, societate deţinută majoritar de stat, în timp ce BRM este o bursă privată. 

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a precizat că autoritatea de concurenţă este de acord cu existenţa unei singure burse de gaze în România, cu condiţia ca aceasta să fie funcţională şi să îndeplinească toate criteriile de transparenţă. 

Totodată, potrivit unei scrisori transmise Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor de către Directoratul General pentru Energie (DG Energy) din cadrul Comisiei Europene, existenţa unei singure burse poate aduce beneficii în ceea ce priveşte funcţionarea pieţei, însă acest lucru trebuie corelat cu interesul de a avea concurenţă între platformele de tranzacţionare. 

"Concentrarea tranzacţionării de gaze 100% pe OPCOM nu este recomandată, în condiţiile în care pe BRM există în prezent o mai mare lichiditate. Într-adevăr, concentrarea lichidităţii într-un singur loc poate avea efecte benefice asupra funcţionării pieţei, însă acest lucru trebuie să fie corelat cu interesul de a permite concurenţa între platformele de tranzacţionare, concurenţă care în sine ar putea contribui la îmbunătăţirea condiţiilor pentru a avea tranzacţii eficiente şi lichide. Acordarea acestor drepturi exclusive către OPCOM poate ridica probleme de concurenţă", se arată în scrisoarea transmisă de DG Energy pe data de 16 mai. 

AGERPRES