Elevul român, Ionuţ Budişteanu, a câştigat premiul cel mare la cea mai amplă competiţie preuniversitară de ştiinţă şi inginerie din lume, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), organizată între 12-18 mai în Phoenix, Arizona. În vârstă de 19 ani, Ionuţ şi-a adjudecat cel mai important premiu al competiţiei, Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 dolari. El a mai câştigat alte 4 premii în cadrul Intel ISEF, a căror valoare cumulată este de 14.000 dolari. În total, premiile câştigate de Ionuţ Budişteanu la ediţia de anul acesta a Intel ISEF se ridică la 89.000 dolari.

Reputatul Massachusetts Institute of Technology (MIT) a anunţat că a decis sa denumească un asteroid cu numele lui Ionuţ Budişteanu, în calitate de câştigător al Intel ISEF 2013.

“Sunt foarte fericit că am câştigat premiul cel mare la Intel ISEF anul acesta. Este cea mai importantă recunoaştere ştiinţifică pe care o poate primi un licean, la nivel mondial. Am visat mereu să câştig acest premiu, cel mai important din palmaresul meu”, a declarant Ionuţ. “Mă bucur să aduc acest premiu acasă, în România. Voi continua să lucrez la proiectele mele de cercetare şi săînvăţ pentru examenul de Bacalaureat. Muncesc mult, între 12 şi 14 ore pe zi, la proiectele mele. Ma simt norocos că pot fructifica acest efort de timp şi resurse, câştigând premii. Sfatul meu pentru liceenii interesaţi de inteligenţa artificială şi care doresc să participe la Intel ISEF este să pună pasiune în ceea ce fac. Acesta este secretul meu, fac totul cu pasiune şi încerc mereu să mă autodepăşesc”, a mai spus el. “Încă nu am decis unde îmi voi continua studiile universitare. Mă gândesc să rămân în România, unde, iată, sunt posibile performanţe în domeniul inteligenţei artificiale la fel ca în oricare altă ţară. Sunt conectat cu noutăţile din domeniu cu ajutorul computerului şi al Internetului. Astfel, am acces la cele mai noi proiecte, lucrări ştiinţifice, paradigme de programare. Cea mai mare satisfacţie o am când finalizez un proiect, când îl vad conturat. Când timpul îmi permite să mă relaxez, mă uit la documentare ştiinţifice. Mă consider un tânăr normal, foarte pasionat de ceea ce face, şi norocos pe deasupra”, a adaugat Ionuţ Budişteanu.

Proiectul “Utilizarea inteligenţei artificiale pentru a crea o maşină low-cost, fără şofer”şi impactul său global

Lucrarea prezentată de Ionut Budişteanu la Intel ISEF 2013 s-a intitulat “Utilizarea inteligenţei artificiale pentru a crea o maşină low-cost, fără şofer”. Proiectul combină elemente hardware şi software, inclusiv o aplicaţie dezvoltată special de Ionuţ, testată în situaţii reale din trafic, cu scopul integrării în autovehicule şi reducerii semnificative a numărului de accidente rutiere. Unicitatea soluţiei propuse de Ionuţ constă în utilizarea unui radar minimalist şi a unor camere video, montate pentru a recunoaşte din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele şi poziţionarea în timp real a maşinii în trafic, semnele de circulaţie şi posibilele obstacole.

Întreaga solutie ar costa doar 4.000 de dolarişi ar adresa o problemăglobală majoră, şi aume numărul crescut al accidentelor rutiere. Un automobil echipat cu soluţia gândită de Ionuţ ar putea circula 100% regulamentar pe stradă, respectând viteza şi distanţa faţă de alţi participanţi la trafic, fără implicarea unui şofer, reducând astfel posibilitatea producerii de accidente. Înanul 2004, numarul victimelor rezultate din accidente rutiere mortale a fost de 2.5 milioane, 87% din acidente fiind rezultatul unor erori umane. Lucrarea lui Ionuţ aduce reale beneficii societăţii şi îmbunătăţirii calităţii vieţii şi a fost realizată sub îndrumarea profesorului Dan Milici.

La ediţiile anterioare ale Intel ISEF, Ionuţ s-a remarcat prin proiecte cu aplicabilitate în domeniul auto, al protecţiei mediului şi persoanei, al sănătăţii, recompensate in total cu 10 premii. În România, Ionuţ Budişteanu a participat la peste 130 de competiţii de ştiinţă şi inginerie.

Anul acesta, aproximativ 1.600 de tineri au fost selecţionaţi pentru a participa la Intel International Science and Engineering Fair. Ei au fost selecţionaţi din 433 de competiţii afiliate din peste 70 de ţări, regiuni şi teritorii. Pe lângă câştigătorii menţionaţi mai sus, peste alţi 500 de tineri au primit premii pentru proiectele lor inovatoare. Premiile au inclus 17 câştigători "Best of Category", care au primit fiecare câte 5.000 de dolari. Intel Foundation a premiat, de asemenea, cu câte 1.000 de dolari fiecare şcoală şi târg pe care câştigătorii le-au reprezentat.