La fel a făcut și Ionel Burtea, un tânăr care la 22 de ani a reușit să construiască un imperiu. Este unul dintre tinerii antreprenori români care a luat alegerea potrivită la momentul potrivit și astfel a creat compania Abund Berry, care produce și comercializează atât vin de mure, unic pe piața din România, cât și fructe de pădure.

Cum a început totul?

Tânărul antreprenor a început cu un hectar de pământ, iar investițiile inițiale au fost 30.000 de euro, plus terenul pe care l-a primit moștenire de la bunicii săi: „Totul a pornit de la un „ce-ar fi dacă…”. Familia mea avea un teren agricol, de aceea, a rămas să fie luată decizia ce vom planta pe acel teren. În plus, în România există o lipsă de fructe de pădure pe piață și această lipsă se simțea și mai mult acum trei ani.”, a explicat Ionel Burtea.

 

Nu totul este doar lapte și miere

În orice domeniu este dificil atunci când lucrezi cu oamenii. De aceea, una dintre cele mai mari provocări pe care Ionel Burtea le-a întâmpinat pe parcursul timpului a fost chiar factorul uman, fiindcă, afacerea se bazează pe contracte cu multe instituții, iar tânărul antreprenor este nevoit să găsească soluții la dificultățile întâlnite. O altă provocare este birocrația.

Originar din Țicleni, județul Gorj, Burtea și-a început afacerea ca un startup, iar în prezent, produsele sale sunt prezente pe rafturile celor mai mari retaileri. Mai mult, în viitor ne vom putea bucura și de căpșuni crescute chiar de compania sa, fiindcă a fost aprobat proiectul pe fondurile europene pentru înființarea unei sere de căpșuni cu lanț integral alimentar. ”Este o mare provocare pentru noi, dar și o mare realizare!”, spune Ionel Burtea.

 

Majoritatea oamenilor sunt slabi, atunci când întâmpină probleme din ce în ce mai grave renunță la visul lor. Nu este și cazul lui Ionel Burtea, care de fiecare dată când a întâmpinat probleme, a reușit să găsească și soluții.

”Într-adevăr, am întâlnit greutăți, dar nu m-am gândit să renunț la ceva ce îmi doresc atât de mult și la ceva ce reprezintă o perfecționare continuă a mea și a planurilor mele pentru viitor. Administrarea unei afaceri este un proces din care înveți nu doar lucruri noi despre afacere, dar și despre tine.”, mai spune el.

Cu o cifră de afaceri de aproximativ 200.000 de euro pe tot grupul (Abund Berry, Melissimo și Melarium), Ionel Burtea s-a extins de la 1 singur hectar de pământ la 5 în ceea ce privește murele. Dar asta l-a ambiționat și mai mult și astfel, un obiectiv important pe care își dorește să îl atingă ar fi să ajungă la 4 hectare și pentru alte fructe de pădure, cum ar fi afinele.

Privește și învață

Cum spuneam, totul este despre alegeri. Iar dacă vrei să îi urmezi exemplul lui Ionel Burtea, acesta îți oferă câteva sfaturi pe care să le urmezi:

”În primul rând, multă răbdare. Este foarte important să nu te aștepți ca lucrurile să îți iasă perfect din prima și să înveți din greșelile pe care le faci, pentru că succesul nu vine instant, ci necesită multă muncă și dedicare. În al doilea rând, este la fel de important să fii o persoană organizată și să înveți să duci lucrurile până la capăt. Iar înainte de a deschide afacerea respectivă este necesară cercetarea și informarea pe domeniul viitor de activitate. ”, încheie Ionel Burtea.


Te-ar putea interesa și: