Românii vor fi notificați

Românii vor fi notificați! Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) spune că deținătorii de căței din București vor primi notificare cu privire la animalele lor.

Bucureștenii care au căței trebuie să îi sterilizeze pe aceștia și să îi microcipeze.

Campania de verificare anunțată de ASPA este sprijinită de polițiștii locali și de Jandarmerie.

Bucureștenii cu astfel de animale au posibilitatea de a steriliza gratuit cățeii de rasă comună. Primăria Capitalei spune că stăpânii care refuză vor fi amendați. Autoritățile anunță că sancțiunile vor fi între 5.000 și 10.000 de lei.

Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) spune că vor fi verificate toate carnetele de sănătate ale câinilor. Ea spune că se va verifica ” dacă ceştia sunt castraţi şi microcipaţi, aşa cum prevede legea. Atunci când sunt identificaţi proprietari care nu au câinii castraţi şi microcipaţi, poliţiştii locali înmânează o notificare, prin care se dă la dispoziţie proprietarilor un termen de 30 de zile pentru a intra în legalitate”.

Purtătoarea de cuvânt de la ASPA mai spune că proprietarii de căței au timp 30 de zile pentru a face o programare. Dacă nu au dovada intrării în legalitate, ei vor vi amendați.

Câinii din București trebuie castrați

Purtătoarea de cuvânt a Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) spune că există programările se pot face doar în intervalul orar 09:00-16:00.

Ea a mai spus că numărul de telefon la care se pot face programările este – 0743.204.942.

Nu în ultimul rând, ea a reiterat că amenzile sunt foarte mari. Pentru ca oamenii să evite plata acestor sume ei trebuie să sune la numărul de telefon de mai sus.

„Iată, vorbim despre sume foarte mari, care pot fi evitate printr-un simplu apel către ASPA, pentru programarea câinelui la castrare”, a menţionat reprezentanta ASPA.

câine
SURSA FOTO: Dreamstime

Obiectivele  ASPA

Site-ul oficial al ASPA arată că obiectivele de activitate ale Autorității sunt:

 • Gestionarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public al Municipiului București;
 • Derularea și implementarea unor proiecte în vederea promovării adopției;
 • Sterilizarea gratuită a câinilor și pisicilor fără pedigree de pe raza Municipiului București;
 • Realizarea de activități și programe educaționale de conștientizare publică a rolului animalelor;
 • Asigurarea protecției și bunăstării animalelor de pe rază Municipiului București;
 • Acordarea de asistență medicală animalelor cu/fără stăpân, aflate în stare critică pe domeniul public, prin intervenția SMURV.

De asemenea, obiectivele de activitate se vor realiza prin:

 • Capturarea câinilor fără stăpân
 • Transportul câinilor capturați în adăpost
 • Cazarea și hrănirea câinilor capturați, cu respectarea normelor și măsurilor sanitar-veterinare în vigoare
 • Asigurarea asistenței sanitar veterinare și controlul bolilor în adăposturi, exclusiv cu medicii veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii
 • Derularea și implementarea unor proiecte privind promovarea adopției, a sterilizării gratuite a câinilor și pisicilor fără pedigree, cu/fără stăpân precum și organizarea de evenimente, ateliere și grupuri de lucru care să contribuie la responsabilizarea civică în respectarea drepturilor animalelor
 • Adopția la distanță a câinilor
 • Asigurarea situațiilor de urgență medical-veterinare prin ridicarea animalelor cu/fără stăpân , care sunt rănite, prin SMURV, cu ambulanța veterinară
 • Actualizarea și gestionarea bazei de date, rezultată din activitatea ASPA privind efectivul canin, precum și alte informații primite de la terți, specifice obiectului de activitate al instituției