Foarte mulți pasageri din Europa, inclusiv românii, au crescu îngrijorător statisticile incidentelor. Conform Agenției Europene de Siguranță a Aviației, 1000 de curse pe an au probleme din cauza oamenilor aflați sub influența băuturilor alcoolice. De asemenea, 73% din incidente se termină cu agresiuni fizice. O data pe lună, un avion aterizează din cauza persoanelor care își aprind țigări la bord, desi acest lucru este interzis.

În situațiile acestea, se aplică prevederile Convenției de la Tokyo, prin care pilotul poate interzice accesul persoanelor turbulente la bord. Poate dispune debarcarea bagajelor și a călătorilor înainte de decolare sau chiar să decidă să aterizeze de urgență.

Pasagerul care creează probleme, va fi direct responsabil de schimbarea programului companiei aeriene. Mai exact, va plăti pentru toate daunele provocate. De asemenea, I se va anula biletul, iar la debarcare va fi întâmpinat de către oamenii legii, care îl vor sancționa contravențional sau chiar penal.

Pasagerii care creează tensiuni vor fi trecuți pe lista neagră și nu vor mai putea cumpăra bilete și, de asemenea, li se va refuza îmbarcarea.

Pentru ca aceste reguli să fie cunoscute de toți pasagerii Agenția Europeană a declanșat o campanie de informare. În România, campania este susținută de Tarom, Blue Air și Wizz Air, conform Știrileprotv.ro.