Singapore, Tanzania, Seychelles, Republica Dominicană, Creta sau Rhodos sunt doar câteva dintre destinațiile alese, în acest an, de românii cu venituri peste medie pentru petrecerea vacanței. Evident, prețul plătit nu a fost deloc mic. Dimpotrivă. Printre cele mai scumpe vacanțe vândute în 2010 se numără o croazieră de 103 nopți, cu pensiune completă.
Tariful a fost 63.000 de euro pentru două persoane, cu plecare din New York (practic, cei doi au plătit o altă mie de euro pentru biletele de avion până în Statele Unite). Itinerariul a cuprins, printre altele, insulele Barbados, Mauritius, Canalul Suez, metropolele Rio de Janeiro, Montevideo, Sydney, Dubai, iar la întoarcere, petreceri în Monaco și Barcelona. Vacanța a fost contractată de la Perfect Tour, agenție care în 2010 a vândut peste 2.000 de vacanțe de lux.
„Când e vorba de o destinaţie de lux, nu se poate spune că este ceva predilect. Turiștii aleg de la Seychelles și Mauritius până la Tenerife și Paris. Caută mai mult luxul, pentru că vor să se simtă foarte bine“, spune Corina Păcuraru, general manager al agenției Perfect Tour. 
Exotică a fost și o vacanță de 26.000 de euro în Tanzania, contractată tot de un cuplu. Sejurul a fost de 14 zile, iar turiștii s-au plimbat din Kilimanjaro până în Zanzibar şi au fost cazați în hoteluri de patru și cinci stele. „În totalul cifrei de afaceri a agenției noastre (2,1 mil. euro în 2010 – n.red), vacanțele de peste 3.000 de euro reprezintă circa 40%“, declară Sorin Stoica, CEO al agenției Eturia.
Prețuri în scădere, clienți mai mulți
Potrivit lui Traian Bădulescu, consultant pe turism în cadrul ANAT, în 2010, tariful mediu al unei vacanțe de lux a fost de 2.500 de euro, în scădere cu circa 10% față de 2009. Însă, numărul celor care au contractat vacanțe a fost în creștere cu 10%. „Din totalul de un milion de turiști care au ales vacanțe în afara țării, 2% au optat pentru un concediu de lux“, spune Bădulescu.
Un calcul după tariful mediu menționat mai devreme indică o valoare a vacanțelor scumpe vândute în 2010 de 50 de milioane de euro, reprezentând aproximativ 15% din încasările pe segmentul outgoing, în condițiile în care suma medie cheltuită pe un sejur a fost de 400-500 de euro.
„Clienții vacanțelor de lux nu sunt foarte mulți, dar din punctul de vedere al veniturilor ei reprezintă o pondere importantă în categoria leisure“, menţionează Corina Păcuraru, amintind că turiștii cu venituri ridicate călătoresc de cel puțin trei-patru ori pe an.
Un alt concediu scump vândut în 2010 a avut ca destinație Turcia, prețul achitat de client fiind de 43.000 de euro. Ce-i drept, vorbim de un sejur de 11 nopți pentru o familie formată din patru adulți (părinți și bunici), doi copii și o bonă. Pachetul a inclus transport cu avionul, transferuri, cazare la un hotel de cinci stele cu ultra all inclusive și asistență turistică.
Familia a închiriat o vilă privată în cadrul hotelului, cu trei dormitoare principale şi două secundare, piscine interioare şi exterioare, valet şi bucătar propriu. Vacanța a fost contractată de la agenția Prestige Tours, care a vândut, în acest an, aproximativ 200 de pachete turistice scumpe.
„90% dintre vacanțele pe care le vindem sunt cu prețuri de pornire de la 1.500 de euro pentru două persoane. În 2010, spre deosebire de 2009, nu am mai vândut pachete foarte scumpe, însă nu înregistrăm o scădere pe acest segment, ci doar doar o reducere a valorii pachetului turistic. Este chiar o creștere de 5% față de 2009“, spune Mircea Vladu, președintele Prestige Tours.
„Spre exemplu, pe charterul de Dubai operat din ianuarie, un sejur de cinci zile la un hotel de cinci stele, cu mic dejun și transport se plătea 1.500 de euro de persoană. În 2010, pentru același sejur, dar de șapte zile, tariful este de 990 de euro“, adaugă acesta. Printre alte vacanțe scumpe vândute se mai numără un sejur în Cuba pentru două persoane, care a costat 6.000 de euro, şi unul în Republica Dominicană, în valoare de 8.000 de euro. De asemenea, un cuplu a plătit 3.525 de euro pentru trei nopți cazare cu mic dejun la un hotel de cinci stele din Paris.
4.219
euro de persoană costă un sejur de zece zile pe o insulă privată din Seychelles. Tariful include  cazare cu pensiune com­ple­tă și transport cu avionul din Frankfurt
20.000
euro a costat o nuntă în Creta. Tariful a inclus transportul cu avionul, cazarea cu demipensiune la 5 stele, masa festivă (40 de persoane – 5 zile) și ceremonia religioasă