Printre cei care au contribuit la încasările din turism ale austriecilor se numără și românii care după doi ani în care au mai renunțat la vizitele în această țară (numărul de turiști români în Austria a scăzut cu 13,6% în 2009, respectiv cu 4,4% în 2010) au revenit pe pârtii și nu numai. La nivel de 2011, peste 275.000 de români au călătorit în Austria, numărul fiind cu 5,5% mai mare decât cel afferent anului 2010. La numărul de înnoptări, Austria a înregistrat – prin cele 853.800 de înnoptări provenite din România – o creştere de 3,8%.
Aproximativ 63% dintre înnoptările provenite din România au avut loc în iarna, Austria fiind destinația preferată a românilor pentru acest sezon. Gabriele Lenger, directoarea Oficiului Naţional de Turism al Austriei în România consideră că motivele care se află în spatele acestui fapt sunt infrastructura excelentă a regiunilor de schi, raportul foarte bun preţ/servicii şi calitatea ridicată a serviciilor hotelierilor austrieci. „Sondajele noastre în rândul turiştilor au arătat că românii apreciază oferta variată a Austriei, de la marile regiuni de schi cu cele mai bine preparate pârtii până la après ski sau centrele spa ale hotelurilor, dar mai ales serviciile prietenoase şi pline de profesionalism ale întreprinderilor austriece de turism “, a declarat aceasta.
Și sezonul estival a înregistrat un tren pozitiv, iar cel din 2011 (mai-octombrie) a fost cel de-al doilea cel mai bun din România: creștere de 4% la sosiri, respectiv 4,2% la înnoptări. Gabriele Lenger vede un potenţial şi mai mare pentru sezonul de vară.  „ Austria se poziţionează din ce în ce mai puternic ca o alternativă atrăgătoare la destinaţiile de plajă. Vacanţa de vară oferă pentru toţi câte ceva: drumeţii uşoare sau căţărare pe munţi, plimbări plăcute cu bicicleta sau mountainbiking, lacuri cu apă potabilă unde se poate înota sau nenumărate evenimente culturale şi obiective turistice – Austria are pentru toate gusturile o ofertă potrivită! În plus, ofertele de cazare în Austria pe timpul verii sunt cu până la 40% mai avantajoase decât cele pentru iarna“, a completat Lenger.
În topul celor mai importante pieţe din străinătate, România a urcat în ultimii 6 ani de pe poziția 26 până pe 14, după SUA, dar înaintea Suediei şi Spaniei.

Durata şederii oaspeţilor în Austria înregistrează o scădere de ani de zile, însă România se poziţionează împotriva acestui trend internaţional: în 2005 românii petreceau 2,5 zile în Austria, iar în 2011 şederea deja însumează 3,1 zile.
Impresionant, în comparaţie cu alte ţări din centrul Europei, este faptul că numărul românilor care îşi petrec sejurul în hoteluri de 4 sau 5 stele (34,2%) se situează peste media celorlalte ţări (Polonia 20%, Cehia 18,7%, Ungaria 22%).