România va avea noi ambasadori! Klaus Iohannis a semnat decretul azi, 5 ianuarie

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, 5 ianuarie, decretul de acreditare a doi ambasadori români. Potrivit Administrației Prezidențiale, cei doi sunt Stelian Stoian și Monica-Mihaela Știrbu.

Sursa anterior citată informează că Stelian Stoian a fost acreditat drept ambasador șef al Misiunii Permanente a României lângă organizațiile internaționale de la Viena, în timp ce Monica-Mihaela Știrbu a fost acreditată drept ambasador al României în Republica Federativă a Braziliei și în Republica Suriman, cu reședința în Brazilia.

Alte decrete semnate de președintele României

Tot miercuri, șeful statului a promulgat o lege mult dorită de către studenții din România. Actul normativ semnat miercuri de președinte spune că toți studenții din țară vor avea acces gratuit la bibliotecile universitare din România.

Unul dintre inițiatorii proiectului, deputat USR, spunea că mii de studenți doreau să aibă această posibilitate.

„Gratuitatea în bibliotecile universitare a fost dorinţa miilor de studenţi din România care vor să înveţe, să avanseze şi aveau nevoie de un răspuns pozitiv. Ei sunt acei studenţi cărora mâine le vom cere să devină adulţi corecţi şi să ia decizii cumpănite. Progresul unor tineri pe care mâine îi vrem medici, avocaţi, politişti sau cu funcţii de conducere nu trebuie condiţionat financiar. Faptul că acest proiect a devenit o lege este o mare victorie, dar simt şi o dezamăgire că o initiaţivă atât de utilă a pierdut aproape un an pe circuitul legislativ. Mă bucur că astăzi am dat o şansă egală la educaţie unor tineri care vor să facă diferenţa”, a afirmat Filip Havâreanu la adoptarea proiectului de către Parlament.

Tot atunci, un senator USR spunea că prin acest proiect normativ se va corecta o anomalie.

„Avem patru mari universităţi – Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi – care nu mai au nicio bibliotecă proprie, fiind utilizată biblioteca central-universitară. Iar Consiliile de Administraţie ale Bibliotecilor Central – Universitare din ţară stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecile pentru studenţi. Această iniţiativă legislativă vine să corecteze anomalia pe care v-am descris-o şi să asigure că orice student va avea acces egal şi gratuit atât la bibliotecile universitare, cât şi la cele central-universitare”, a explicat Irineu Darău.