Totodată, oficialul european şi-a exprimat speranţa că România va avea capacitatea pentru a absorbi fondurile care îi sunt alocate.

Comisarul Johannes Hahn a afirmat că îl cunoaşte de multă vreme pe Eugen Orlando Teodorovici – care a fost director general pentru fondurile ISPA şi, mai recent, consilier al primului ministru – şi a menţionat că are ‘o încredere uriaşă în capacitatea sa de a administra fondurile structurale’.

"2013 este un an crucial pentru România. În ultimul an, România a pierdut puţin din avânt, din cauza discuţiilor politice, a alegerilor. Dar important este ca România să se concentreze asupra viitorului şi a ceva ce este disponibil pentru România: fondurile europene. Fonduri care pot aduce creştere în ţară, iar acest an reprezintă o provocare specială, pentru că România trebuie să absoarbă peste 5 miliarde de euro pentru a nu pierde aceşti bani, şi am discutat azi toate oportunităţile şi modelele. Pentru că suntem la începutul anului, am încredere că vor fi capabili să absoarbă banii, pentru că asta va contribui în mod clar la creştere în ţară, iar creşterea înseamnă slujbe", a afirmat comisarul Hahn.

Comisarul pentru politică regională a adăugat că absorbţia fondurilor structurale de către România este în interesul tuturor şi a asigurat de tot sprijinul UE în acest sens. ‘Este în interesul nostru ca România să poată folosi banii, nu avem interesul să spunem la sfârşitul anului că am economisit banii’, a precizat el.

"Interesul nostru este ca banii să fie cheltuiţi într-un mod sustenabil, inteligent, pentru că România este una dintre cele mai active pieţe pentru companiile europene şi, de aceea, există un mare sprijin şi sunt încrezător că putem depăşi problemele trecutului", a mai menţionat Hahn.

Nu în ultimul rând, comisarul european a abordat şi problema celor trei programe operaţionale aflate aproape în întregime în presuspendare de la 25 octombrie. ‘Am discutat şi despre întreruperile existente, aşteptăm unele răspunsuri în câteva săptămâni, vom avea o evaluare rapidă a acestor informaţii şi sper să putem rezolva problemele în interesul nostru comun’, a apreciat Johannes Hahn.
Sursa: Agerpres