Speranța de viață în România este 79,1 ani la femei și 71,4 la bărbați. Datele Eurostat ne plasează pe ultimele locuri ale clasamentului.

La polul opus se afla țări precum Elveția, Islanda, Suedia, Italia, Spania, Finlanda sau Franța. Aici, speranța de viață a bărbaților este peste 80 de ani. A femeilor este de peste 86 de ani.

În ceea ce privește mortalitatea infantilă, România e pe primul loc în UE. Sunt raportate 6 decese la 1000 de nașteri.

Speranța de viață redusă, semnal de îngrijorare

Speranța de viață redusă a românilor și numărul îngrijorător de mare al deceselor la naștere ar trebui să reprezinte un grav semnal de alarmă. Autoritățile din România ar trebui să treacă la acțiune. Acest punct de vedere a fost exprimat de chirurgul și deputatul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății.

„O cauză esențială a speranței de viață reduse este absența orelor de educație pentru sănătate din școli.

Finlanda este pe locul întâi în toate aceste topuri ale speranței de viață, cu o populație generală foarte bine educată – îi învață cum să aibă grijă de sănătate, cum să se îngrijească, reguli de igienă, cum să prevină apariția bolilor, când să se prezinte la medic, cum să aibă un dialog extrem de bun cu cadrele medicale, cu asistentele atunci când sunt într-o situație dată.

Lucruri foarte simple, dar esențiale. Noi, dacă avem așa o speranță mică de viață evident greșim undeva”, a spus acesta.

Patriciu Achimaș-Cadariu
SURSA FOTO: Facebook, Patriciu Achimaș-Cadariu

Educația pentru sănătate reprezintă o soluție

El a arătat că o populație educată știe să îl respecte pe cel de lângă el. Nu încalcă regulile de circulație, provocând carnagii pe șosea, cum se întâmplă prea frecvent la noi.

„Știe să se spele pe mâini – și asta nu-i o jignire. Suntem pe ultimele locuri la utilizarea pastei de dinți, a săpunului și știm că o mare parte din patologia orală este cauză a altor boli sistemice.

Avem nevoie ca populația să știe să meargă la screening, să urmărească dacă are probleme cu tensiunea, cu glicemia și probleme de natură psihologică – iar a merge la psiholog dacă ai probleme nu înseamnă că ești nebun, este o chestie absolut normală”, a menționat Patriciu Achimaș-Cadariu, conform știridecluj.ro.

Chirurgul a amintit de Programul Național „Educație pentru Sănătate în Școala Românească”, care nu a fost implementat. El a susținut că s-a spus că nu poate fi pus în practică deoarece nu exista ore suficiente. În opinia sa, dacă vrem să trăim mai mult și mai bine, identitatea noastră națională trebuie plasată în 2023.

Situația privind mortalitate infantilă este „incalificabilă”

În ceea ce privește mortalitate infantilă, el a apreciat că situația este „incalificabilă”. Acesta a susținut, că la începutul acestui an, Rafila a anunțat finalizarea unei licitații pentru achiziționarea de incubatoare și ventilatoare pentru nașterile premature.

„Știți cine a început acea licitație? Eu, când eram ministru al Sănătății, în 2016. A durat din anul Domnului 2016 până în 2023. Dacă ăsta e modul în care ne gândim la copii, tot bătând gongul, dar nu putem finaliza o licitație decât după 7 ani, atunci să nu mire această situație catastrofală”, a comentat acesta.

El a menționat că importantă este problema lipsei de infrastructură. Infecțiile iarăși sunt o problemă foarte mare, a accentuat acesta. În opinia sa, problema e una complexă și ține evident de organizare, de modul în care specialiștii sau pseudo specialiștii se comportă, dar e și o problemă de infrastructură, de dotare, la care suntem nu corigenți, ci repetenți.