România şi Letonia sunt singurele ţări din Europa şi Asia Centrală care vor înregistra contracţii economice în acest an, potrivit datelor prezentate de Banca Mondială (BM) în raportul Perspective Economice Globale 2010.

Produsul Intern Brut (PIB) al României va scădea în acest an cu 0,5%, potrivit prognozei BM, care corespunde cifrei convenite de guvern cu partenerii internaţionali în urma misiunii FMI la Bucureşti de la sfârşitul lunii aprilie- începutul lunii mai, la care au participat şi reprezentanţi din partea UE şi Băncii Mondiale.

Anul viitor, economia românească ar urma să înregistreze o creştere de 3,6%, iar în 2012 BM estimează că PIB-ul se va majora cu 4,4%. Instituţia financiară internaţională anticipează că deficitul de cont curent se va plasa la 5% din PIB în fiecare an, în perioada 2010-2012.

În cazul Letoniei, BM prevede o contracţie economică de 3,5% în acest an, după o scădere de peste 18% în 2009.

La nivel regional, în Europa şi Asia Centrală, Banca Mondială anticipează o revenire a PIB-ului real de 4,1% în acest an, după o contracţie de 5,3% în 2009, cea mai severă dintre regiunile geografice ale lumii.

Relansarea reflectă revenirea puternică a creşterii economice în cele mai mari economii din regiune, Rusia şi Turcia, care geneerază 62% din PIB-ul regional. BM estimează, pentru aceste ţări, rate de creştere economică de 4,5%, respectiv 6,3%.

„Revenirea activităţii în următoarele patru mari economii este slabă (Polonia, Kazahstan, Ucraina) sau rămâne negativă (România)”, se arată în raportul BM.

Creşterea regională a fost trasă în jos, comparativ cu relansările din alte regiuni, de ajustările locale intense care au avut loc în unele ţări din cauza dependenţei lor de fluxurile de credit şi de deficitele mari de cont curent cu care au intrat în criză.

SURSA: Mediafax