România scapă de o procedură de infringement în cazul PNCPA

Comisia Europeană a renunţat la un proces împotriva României, mai exact în cauza C-69/22, după ce Guvernul a adoptat Programul naţional de combatere a poluării atmosferice. Decizia autorităților europene a fost salutată de Ministerul Mediului şi Ministerul Afacerilor Externe, cele două ministere precizând paşii făcuți pentru a se ajunge la conformarea cerută de Comisia Europeană.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Afacerilor Externe salută decizia Comisiei Europene de a se desista în cauza C-69/22 şi ordonanţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene prin care cauza respectivă a fost radiată de pe rolul său”, au anunţat vineri cele două ministere.

În acest context, Ministerul Mediului şi Ministerul Afacerilor Externe au precizat că aceste evoluţii sunt consecinţa adoptării, prin Hotărârea de Guvern nr. 119/2023, a Programului naţional de combatere a poluării atmosferice (PNCPA) şi a comunicării respectivului document către Comisia Europeană.

„Elaborarea şi adoptarea PNCPA reprezintă rezultatul eforturilor susţinute depuse de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, alături de alte autorităţi naţionale, reunite în cadrul Comitetului interministerial pentru identificarea şi implementarea unor măsuri eficiente la nivel naţional având ca rezultat îmbunătăţirea calităţii aerului, coordonat de Cancelaria Prim-ministrului”, au mai transmis ministerele citate.

Potrivit acestora, demersurile privind finalizarea PNCPA au fost susţinute de Administraţia Prezidenţială.

Faza precontencioasă a acestei proceduri lansată de Comisie în 2020

PNCPA conţine măsurile de reducere a emisiilor antropice naţionale de poluanţi atmosferici, aplicabile tuturor sectoarelor care constituie surse de astfel de emisii (agricultură, energie, transport, încălzire rezidenţială etc) şi opţiunile de politică suplimentară pentru îndeplinirea angajamentelor României de reducere a emisiilor până în anul 2030, au mai transmis autorităţile.

Cauza C-69/22 avea ca obiect o procedură de infringement iniţiată de Comisia Europeană împotriva României pentru neadoptarea şi nenotificarea PNCPA. Faza precontencioasă a acestei proceduri a fost declanşată de Comisia Europeană la 13 februarie 2020.

Ulterior, pe 2 decembrie 2021, instituţia Uniunii Europene a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar pe 2 februarie 2022 a depus cererea sa introductivă la Grefa instanţei UE, declanşând astfel faza contencioasă a procedurii.