România nu are probleme cu asigurarea unui stoc de 80% de gaze naturale, spune ministrul Energiei, întrebat cum se reflectă asupra României propunerea Comisiei Europene privind umplerea stocului.

Virgil Popescu a mai spus în Parlament că țara noastră nu va avea probleme în acest sens și a reiterat că prețul gazelor este plafonat pentru consumatorii casnici şi pentru CET-uri.

„Nu cred că avem probleme cu asigurarea unui stoc de 80%, l-am avut şi iarna trecută, ţinta ne-o vom atinge şi până la intrarea în această iarnă – de 80%, iar noi am plafonat deja preţul la gaze naturale pentru populaţie şi pentru CET-uri începând cu data de 1 aprilie. (…) Reamintesc că producătorii au obligaţia de a vinde cu 150 de lei MWh către furnizorii clienţilor casnici şi cu 250 de lei MWh către CET-urile care furnizează energie electrică şi termică”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Există o reglementare a prețurilor în zona de energie

Pe de altă parte, ministrul Energiei a mai spus că există o reglementare a prețurilor în zona energiei, făcând referire la recentele declarații ale președintelui Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, care spunea că este în continuare un adept al acestor reglementări.

„Eu cred că ar trebui să ne aşezăm, să discutăm. Există o reglementare la gazul natural. Avem practic un preţ plafonat, reglementat la gazul natural. Haideţi să vedem cum funcţionează acest lucru – de 150 de lei -, este practic un preţ reglementat, îl avem în funcţiune”, a explicatministrul Energiei, Virgil Popescu.

Prețurile la gaze influențează inflația

Marcel Ciolacu a declarat, luni, că inflația este încă influențată de prețul la energie electrică, subliniind, de asemenea, că firmele nu au reușit să închidă capitolul compensări. Liderul Partidului Social Democrat (PSD) a mai spus inflația este de aproape 42%.

Social-democratul a mai spus că este posibil ca inflația să scadă dacă Ministerul Energiei închide capitolul cu compensările în acest sens.

“Inflaţia, aproape 42%, m-am uitat şi eu pe cifrele de la INS, este influenţată în continuare de preţul de la energie, pentru că nu s-a reuşit companiile să închidă toate compensările. E posibil ca, dacă Ministerul Energiei închide acest capitol cu compensările pe energie, inflaţia să mai scadă, urmând apoi să facem faţă inflaţiei care vine din zona euro”, a declarat Marcel Ciolacu de la sediul PSD, după ce a fost întrebat um comentează faptul că în România inflaţia a avut o creştere record, ajungând la 13,8%.