Câţiva fermieri duc mai departe reţeta care se păstrează de mai bine de un secol. Cea mai cunoscută este brânza de Năsal, potrivit ştirileprotv.ro. În peştera de la Țaga trăieşte o bacterie unică în Europa, care ajută la fermentarea brânzei.

“Este o brânză care nu poate fi făcută în sistem industrial. Se lucrează în sistem de manufactură. Dacă astăzi intră laptele în fabrică, în cel mai fericit caz în 30 de zile iese în formă de produs.”, a spus Dan Țandea, administratorul fabricii de brânzeturi.

Şi Salina Turda este un loc special şi nu numai pentru turism. Într-o galerie din subteran, fermierii pun în fiecare lună timp de 25 de zile la măturat carne de porc.

“Ne-am gândit să facem un tip de produs uscat chiar în climatul natural din salina Turda. Este un produs sută la sută natural care foloseşte doar ingrediente naturale şi puterea aerului sărat din salină.”, a spus Bogdan Olivian, directorul general al fabricii de carne.

În microclimatul steril din salină lipsesc aproape în totalitate agenţii patogeni, care duc la descompunerea cărnii. Astfel, produsele se pot păstra aici multă vreme, iar în timp capăta un gust dulceag şi aromat. Străinii care au vizitat salina au fost fascinaţi de mezeluri.

În localitatea Cund, din judeţul Mureş, un tânăr maturează într-un beci special amenajat o brânză după reţetele ciobanilor din Alpii Elveţieni. Din 100 de litri de lapte ies doar 10 kilograme de brânză, iar produsul are un real succes în străinătate.

Secretul acestor brânzeturi este că sunt realizate manual şi măturate tradiţional, fără ca învechirea lor să fie forţată. Preţurile pleacă de 32 de lei pentru un kilogram şi pot să ajungă până la 200 de lei.