Conform Ministerului Afacerilor Externe, prima zi a vizitei a inclus discuţii cu omologul tunisian şi primiri la Preşedintele Adunării Constituante, Mustafa Ben Jaafar, la ministrul justiţiei, Noureddine B’hiri, la ministrul comerţului, Bechir Zaafouri şi la ministrul învăţământului superior, Moncef Ben Salem. De asemenea, a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri activi în România. „Convorbirile au prilejuit reiterarea voinţei politice comune de a impulsiona şi diversifica relaţiile bilaterale în toate planurile, cu precădere în domeniul economic. Ambele părţi au subliniat necesitatea elaborării unei abordări cuprinzătoare, structurate sub forma unui calendar de acţiuni comune pe termen mediu.Astfel, au fost analizate oportunităţile de continuare a asistenţei pentru tranziţia democratică, în funcţie de solicitările concrete şi obiectivele partenerilor tunisieni, modalităţile de sporire a schimburilor economice şi de încurajare a investiţiilor, precum şi diversificarea ofertei educaţionale în România”, se arată în comunicatul MAE.
Convorbirile cu Preşedintele Adunării Constituante s-au concentrat asupra procesului elaborării noii constituţii tunisiene, în lumina experienţei României în domeniu, şi a provocărilor edificării unei societăţi democratice şi inclusive. În discuţiile cu omologul tunisian, Tuhami Abdouli, au fost trecute în revistă evoluţiile în curs din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu, precum şi aspecte ale cooperării Tunisiei cu Uniunea Europeană, demnitarul român reiterând sprijinul acordat Tunisiei pentru atingerea statutului de partener privilegiat al UE.
În programul celei de-a doua zile a vizitei sunt incluse întâlniri cu reprezentanţi ai societăţii civile şi o dezbatere cu studenţii Institutului diplomatic tunisian pentru formare şi studii. Vizita secretarului de stat Dan Petre în Tunisia reprezintă prima etapă a unui turneu care cuprinde şi Regatul Maroc.
Sursa: Agerpres