Date fiind premisele pentru un al doilea semestru puternic, brokerii se aşteaptă să vadă un volum de tranzacţii cu terenuri în 2018 de circa 350 mil. euro, asta şi pentru că, de regula, se încheie mai multe tranzacţii în a doua jumătate a anului.

Doar cele mari trei tranzacţii din primul semestru au cumulat un volum de 50 mil. euro. Cel mai scump teren vândut anul acesta este lotul de 4,3 hectare pe care AFI Europe România a plătit 23 mil. euro. Terenul, parte din fosta Uzină de Maşini Electrice Bucureşti (UMEB) a fost cumpărat de la fondul american de investiţii Broadhurst Investments, administrat local de Siminel Andrei. AFI Europe vrea să extindă mallul AFI Palace Cotroceni, dar se gândeşte şi la un ansamblu rezidenţial. A doua tranzacţie, ca mărime, este cea prin care Globalworth a plătit familiei italiene Nuscu 16 mil. euro pentru două terenuri învecinate din Pipera. Pe terenurile cumpărate se vor construi noi clădiri de birouri. A treia tranzacţie a avut ca vânzător grupul austriac Immofinanz, care a renunţat la două terenuri din zona Jandarmeriei în favoarea firmei Speedwell, deţinută de antreprenorul belgian Didier Balcaen. Pe aceste loturi se va construi un proiect de locuinţe de lux.

„Nu vedem o creştere generalizată a preţurilor, dar pentru zone care atrag un interes sporit, potenţialii cumpărători plătesc cu până la 10% mai mult decât în urmă cu un an“, se precizează în cel mai recent studiu de piaţă al Colliers International Romania.

Chiar dacă piaţa a înregistrat un prim semestru bun, majoritatea tranzacţiilor au fost începute acum mai multe trimestre. Dezvoltatorii de locuinţe au început să fie mai circumspecţi în achiziţii, deoarece anticipează o scădere a cererii, pe fondul creşterii dobânzilor la credite şi a discuţiilor despre limitarea gradului de îndatorare. Totuşi, brokerii Colliers constată că investitori instituţionali mari încep să încheie tranzacţii pentru proiecte mixte de proporţii în oraşele mari din ţară.