România cere UE o poziție mai fermă împotriva Rusiei! Ministrul Afacerilor Externe român a ieșit la rampă, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene .

Presiunile pe care le face Moscova asupra țărilor mai mici din regiune a fost pusă pe agenda de lucru a miniștrilor de externe chiar de România.

România cere UE o poziție mai fermă împotriva Rusiei! Bogdan Aurescu este categoric

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se implice în rezolvarea conflictelor prelungite din apropierea granițelor sale dacă vrea să se profileze ca actor global.

Aceste conflicte – Transnistria, Ucraina, Georgia, Nagorno Karabakh – sunt toate alimentate de Rusia, care se folosește de instabilitatea politică pentru a juca un rol în țările unde există tensiuni.

”Pentru România, cel mai important subiect e cel pe care noi l-am cerut pe agendă – conflictele înghețate din vecinătatea estică. Aceste conflicte au un impact major asupra securității continentului european și asupra securității euro-atlantice.

Ele sunt foarte imprevizibile – am văzut toți evenimentele din acest an din Nagorno-Karabakh și din jurul Ucrainei.

Deci UE trebuie să fie mai activă, să aibă mai multă influență geopolitică în regiune. Dacă UE vrea să fie un actor global, trebuie să fie influentă în vecinătatea sa”, a spus el joi la Lisabona.

Aurescu participă, în perioada 26-27 mai 2021, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene (formatul Gymnich), care va avea loc la Lisabona, în cadrul Președinției portugheze a Consiliului UE.

Conflictele prelungite din Vecinătatea Estică

Agenda de discuții a miniștrilor de externe include conflictele prelungite din Vecinătatea Estică, subiect inclus la propunerea României, relațiile UE-Africa și viziunea strategică a UE pentru regiunea Indo-Pacifică, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe – MAE.

Dezbaterea privind conflictele prelungite din Vecinătatea Estică este organizată la inițiativa României, ca urmare a scrisorii adresate de ministrul Bogdan Aurescu, susținut de zece omologi din state membre UE (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia), la 19 noiembrie 2020, Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate.

Este pentru prima dată când un astfel de subiect este inclus pe agenda Consiliului UE. Miniștrii europeni vor evalua liniile de acțiune care ar putea fi decise și puse în aplicare pentru a spori angajamentul UE și eficiența acestuia, respectiv instrumentele concrete care pot fi folosite de către UE pentru soluționarea conflictelor prelungite/înghețate din regiunea extinsă a Mării Negre.

Sursă foto: Dreamstime.