Premierul susține că acesta reprezintă un demers solid în lupta anticorupție

Nicolae Ciucă precizează că acesta este un demers care va produce efecte favorabile pe termen lung.

„Ne alăturăm astfel unui demers solid în ceea ce privește elaborarea și implementarea de politici eficiente în lupta anticorupție.

Practic, obținerea statului de stat membru asociat și aderarea la Convenția Anti-mită vor avea efecte favorabile în ceea ce privește companiile românești care vor fi mai vizibile, care vor avea conexiuni pe piețele externe mai largi și, practic, din perspectiva din analizei noastre va rezulta un cadru mult mai stabil și cu oportunități mai mari pentru colaborarea cu investitorii străini.

Este un demers care va produce efecte pe termen mediu și lung, efecte pe care le considerăm ca fiind favorabile și practic ne determină să facem în așa fel încât să adoptăm și să respectăm standardele cele mai înalte de bune practici în domeniul Convenției Anti-Mită”, a spus premierul miercuri, 26 aprilie.

Vor fi recunoscute eforturile depuse de către România

„Invitația, transmisă prin intermediul scrisorii secretarului general al OCDE, Mathias Cormann către prim-ministrul Nicolae Ciucă, reprezintă recunoașterea eforturilor depuse de către România, și în special de către Ministerul Justiției, pentru a se alătura acestui demers, constituind totodată, un angajament solid al țării noastre în direcția elaborării și implementării de politici eficiente în materia luptei anticorupție.

De mai bine trei decenii, Grupul de lucru anti-mită acționează ca o forță motrică la nivel global, care promovează lupta împotriva coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale.

Prin participarea în acest Grup de lucru, România va putea să ia parte la dezvoltarea și implementarea unor politici și practici eficiente în combaterea corupției, inclusiv prin creșterea conștientizării în rândul operatorilor economici cu privire la riscurile și consecințele dării de mită”, a transmis Guvernul acum o săptămână.

Convenția Anti-Mită a OCDE este unul dintre cele mai importante instrumente multilaterale anti-corupție

Aderarea la Convenție va contribui, pe de o parte, la consolidarea politicilor și practicilor anticorupție, iar, pe de altă parte, la creșterea vizibilității de țară prin promovarea experienței proprii a României în acest domeniu.

„Consolidarea încrederii de care se bucură România la nivel internațional se va concretiza, astfel, și prin atragerea de noi investitori străini responsabili, întrucât aderarea la Convenție transmite un semnal foarte puternic la nivel internațional în legătură cu respectarea de către România a standardelor și bunelor practici în materie de anti-corupție.

Guvernul va continua în ritm susținut procesul de aderare la OCDE, cea mai puternică organizație economică globală, care reunește state din care provin 90 la sută din investițiile străine directe”, declara premierul Nicolae Ciucă.