"Poziţia de dominaţie a lanţurilor de magazine devine din ce în ce mai mare, mergând spre o posibilă situaţie de monopol, iar în acest context este inevitabil să ne întrebăm în ce măsură aceste companii îşi asumă, dincolo de asigurarea profitului, şi un rol social. De alegerile şi opţiunile acestor retaileri depind mii de producători locali, comunităţi şi industrii", a spus Magor Csibi.

Concluziile raportului privind performanţa de mediu pe piaţa de retail FMGC (Fast Mover Consumer Goods) indică faptul că retailerii din România sunt netransparenţi, ignoră producătorii locali, preocuparea lor faţă de mediu nu se regăseşte în practicile din interiorul pieţei şi credibilitatea răspunsurilor oferite este serios pusă la îndoială de realitatea de pe rafturi.

"Educaţia ecologică şi cea nutriţională nu sunt suficiente pentru a responsabiliza lanţurile de magazine din România. Este nevoie şi de promovarea unei legislaţii care să sprijine producătorii autohtoni pentru a ajunge cu produsele la raft. Aceleaşi lanţuri de magazine au, la Bruxelles, rafturi speciale pentru produselele ecologice din producţia proprie. Este o problemă de piaţă, dar şi de legislaţie", a spus Daciana Sârbu, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară din Parlamentul European.

Supermarketurile cu cele mai multe produse româneşti
Conform punctajului acordat de reprezentanţii WWF, niciun retailer dintre cei 10 analizaţi în cadrul cercetării WWF nu a reuşit să obţină 50% din scorul maxim.

Procentul cel mai mare din scorul total fost obţinut de Mega Image (42.92%), urmat de Billa (39,11%), Lidl (33,63%), Kaufland (28,18%), Auchan (17,26%), Carrefour (17,17%), Cora (15,38%), Real (13,89%), Profi (10,54%) şi Penny Market (8,57%).

Cea mai verde categorie de produse comercializată de retail-eri din producţia autohtonă este cea de ouă – 99% şi laptele – 67% obţine, conform studiului WWF, un punctaj mediu, în timp ce fructele şi legumele (26,85%), peştele, detergenţii şi produsele din hârtie primesc cartonaş roşu. Nicio companie din ,"Top 10 Retaileri" nu comercializează fructe sau legume româneşti provenite din agricultură ecologică, arată realizatorii studiul Retailer Scorecard. Doar trei dintre cei 10 retaileri comercializează peşte îngheţat sau conserve de peşte certificat MSC (Marine Stewardship Council) şi doar doi retaileri din 10 au pe rafturi detergenţi de rufe certificaţi ecologic.

"La nivelul UE, schimburile europene se negociază, în mare măsură, politic. Îmi iei cafea, îţi iau brânză, de exemplu. Am reuşit, totuşi, să stopăm unele importuri care puteau avea un impact negativ asupre populaţiei, precum carnea de la animale clonate din SUA. Dar, în final, totul se rezumă la cât câştigă fiecare", a spus Daciana Sârbu.

Studiul Retailer Scorecard urmăreşte performanţa retailerilor în şase sectoare cheie de business cu impact asupra mediului şi societăţii – peşte, produse lactate, legume şi fructe, produse din hârtie, detergenţi şi politici de mediu. Cele două instrumente de cercetare utilizate au fost fişa de observaţie, completată de reprezentanţii WWF-România în magazine şi chestionarul aplicat companiilor, scorul total fiind egal cu suma scorurilor obţinute prin fiecare metodă. Raportul este rezultatul unei cercetări derulate de WWF în perioada 18 aprilie – 18 mai.