70% din jucătorii de pe bursă decid singuri ce acţiuni să cumpere sau să vândă, în timp ce doar 16% merg pe sfaturile brokerilor, rezultă din studiul Omnistock Survey 2007.

Studiul arată că jucătorii de la bursă din România au cunoştinţe în domeniu, fundamentându-şi deciziile pe analize. Aproape un sfert dintre aceştia folosesc exclusiv analiza fundamentală, 17% – analiza tehnică, în timp ce 30% iau deciziile pe baza ambelor tipuri de analiză. Zvonurile din piaţă şi informaţiile din presă sunt de bază doar pentru 5%-7% dintre investitori.

Creşterea bursei din 2004 încoace a determinat tot mai mulţi români să-şi plaseze banii în acţiuni cotate. Potrivit studiului, peste 61% dintre investitorii persoane fizice au intrat pe bursă în ultimii trei ani. BVB anunţa că, în septembrie, existau 36.000 de conturi active la bursă ale persoanelor fizice.

Plasamente pe termen lung

Marea majoritate a celor care au jucat pe bursă au avut de câştigat. Doar 15% dintre persoanele intervievate în studiu ar fi avut de pierdut dacă şi-ar fi lichidat portofoliul la data efectuării studiului. Iar 44% dintre respondenţi au avut randamente peste 30%, de peste patru ori mai mari decât câştigurile oferite de depozitele în bănci. Peste 43% dintre cei intervievaţi realizează operaţiuni pe bursă mai rar de o dată pe lună, în timp ce ponderea jucătorilor foarte activi, care realizează cel puţin o operaţiune pe săptămână, este de 33,2%.

Un jucător pe bursă are plasamente de peste 132.000 de lei, în medie. Ponderea micilor investitori, cu portofolii sub 10.000 de lei, reprezintă doar 17,5% din eşantion. Tendinţa este însă de creştere a sumelor plasate în acţiuni cotate, în condiţiile în care se aşteaptă ca, şi în 2008, bursa să aducă randamente net superioare celor din instrumente clasice. Astfel, 54,2% dintre investitorii intervievaţi au declarat că intenţionează să joace mai mulţi bani la bursă.

Profilul investitorului la Bursa de Valori Bucureşti, conturat în urma analizei datelor demografice ale participanţilor, este: bărbat, tânăr (26-35 de ani), absolvent de studii superioare, cu venituri mai mari decât media. Ponderea femeilor participante este destul de scăzută (sub 15%).

Studiul Omnistock Survey 2007 a fost realizat în luna decembrie, de prognosis.ro, pe un eşantion de 361 investitori activi la bursă.

Aşteptări

93,6% dintre investitorii intervievaţi se aşteaptă ca indicele BET să crească în 2008. Peste 60% dintre aceştia mizează pe o majorare între 10% şi 30%.