Pericol mare pentru românii care locuiesc în aceste zone! Hidrologii au emis o avertizare de inundaţii valabilă până duminică, 21 martie.

Pericol mare de inundaţii în patru bazine hidrografice

Vineri, specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până duminică la orele prânzului. Avertizarea vizează patru bazine hidrografice din România.

Potrivit hidrologilor, până duminică, la ora 12:00, se vor semnala creşteri de debite şi niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice:

  • Crasna – curs inferior (sector îndiguit – judeţul Satu Mare),
  • Pogăniş – sector amonte acumularea Cadar Duboz (judeţul Caraş-Severin),
  • Bârzava – sector aval S.H. Moniom (sector îndiguit – judeţele: Caraş-Severin şi Timiş),
  • Neajlov – sector aval confluenţă Dâmbovnic – amonte S.H. Călugăreni (judeţul Giurgiu).

Avertizarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. şi Administraţiile Bazinale de Apă Someş-Tisa, Banat, Argeş-Vedea şi Prut.

Cod galben de ninsori de la ANM

Tot vineri, meteorologii ANM au emis şi ei un Cod galben de ninsori puternice la munte. 18 județe sunt vizate de această avertizare meteorologică. Avertizarea meteo este în vigoare în intervalul vineri ora 11:00 – ora 20:00.

Mai exact, ninsorile vor continua în zona montană, dar și în Transilvania. Totodată, în Moldova și în zona deluroasă a Olteniei și a Munteniei vor predomina ninsorile. Sursa citată mai preciează că pe arii restrânse se vor acumula cantități de apă de 15 l/mp.

În ceea ce privește raportarea Codului galben, potrivit ANM, acesta este valabil în același interval și anunță că în zona Carpaților Meridionali și Orientali, precum și în Munții Apuseni. Meteorologii susține că în aceste zone temporar va ninge și se va depune strat nou de zăpadă peste cel foarte consistent deja depus.

Județe vizate de Codul galben sunt Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Alba, Cluj, Bacău, Vrancea și Buzău.

Sursă foto: INQUAM Photos, Virgil Simionescu