Macron a devansat-o la mare distanţă pe rivala sa de extremă-dreapta Marine Le Pen, care a obţinut 33,90% din voturi.

Absenteismul a fost de 24,52%, nivel record după 1969. Transferul de putere între preşedintele ales şi şeful statului la final de mandat, socialistul Francois Hollande, este prevăzut pentru weekendul următor.

Premierul Sorin Grindeanu l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din Franţa, precizând că această victorie este „o veste bună” pentru Europa şi pentru România.

„Felicitări lui Emmanuel Macron pentru victoria istorică la alegerile prezidenţiale din Franţa! Astăzi, cetăţenii francezi descurajează anti-europenismul şi extremismul. Această victorie este o veste bună pentru Europa şi pentru România!”, a scris premierul Grindeanu, duminică seara, pe Facebook. 

Emmanuel Macron a fost ales duminică preşedinte al Franţei, potrivit sondajelor de la ieşirea de la vot citate de agenţiile internaţionale de presă. Candidatul de centru a învins-o detaşat, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, pe reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen. 

La câteva minute după închiderea urnelor în marile oraşe, la orele 18.00 GMT (21,00 ora României), au fost publicate proiecţii care îl creditau pe Macron cu circa 65% din voturi, iar pe Le Pen cu 35%, transmite Reuters. AFP a preluat rezultate între 65,5% şi 66,1% pentru învingător, respectiv între 33,9% şi 34,5% pentru adversara sa.

AGERPRES