În opinia sindicaliştilor, este necesară definirea, în cadrul legii, a conceptului de 'pensie', deoarece, spune SCMD într-un comunicat, "în mod aberant", sunt considerate pensii venituri de tip salarial care nu au nici o legătură cu vreun contract de muncă sau cu contributivitatea, cum ar fi: indemnizaţiile de merit viagere ale parlamentarilor şi revoluţionarilor, ajutoarele sociale date foştilor cooperatori şi altor categorii, salariile în proporţie de 75% acordate de întreprinderi persoanelor care s-au accidentat cu consecinţe ireparabile in timpul muncii, venitul social minim garantat etc., toate având o natura juridică similara burselor studenţilor, alocaţiilor pentru copii şi mame etc. 

"Pensia este un drept patrimonial dobândit legal în urma unor contracte de muncă şi care nu poate fi anulat, ajustat, limitat etc. Indemnizaţiile şi ajutoarele sociale sunt aleatorii, statul instituindu-le şi retrăgându-le, după posibilităţi. Există două categorii de pensii în sistemul public sau Pilonul 1, pensiile civile şi militare. Pensiile civile se obţin în urma unor contribuţii la şi de la Casa Naţională de Pensii. Pensiile militare de stat au alt regim, pentru că altul a fost regimul de muncă (24 din 24 ore, cu plata doar a 8 ore şi cu riscul asumat al pierderii vieţii), contribuţiile fiind mult mai mari, dar în interiorul sistemului, plăţile făcându-se prin Casele Sectoriale militare. Cu data de 1 ianuarie 2016, Ministerul Muncii a pierdut orice competenţă asupra salarizării şi stabilirii pensiilor militare, acestea căzând în sarcina Ministerului Apărării, coordonator pentru întreg sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. O preconizată readucere ilegală şi penală, prin inventarea de contributivităţi care n-au existat, a rezerviştilor, în sistemul civil şi la Casa Naţională de Pensii, va fi imediat sancţionată de SCMD care va demara procedurile de acuzare în justiţie a vinovaţilor de fals şi uz de fals", avertizează rezerviştii. 

În acest sens, la întâlnirea cu ministrul Apărării, SCMD a solicitat, printre altele, sprijin pentru "apărarea normalităţii" şi neincluderea rezerviştilor în legea civilă. 

Preşedintele SCMD, Mircea Dogaru, s-a întâlnit, miercuri, cu ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, pentru clarificarea unor probleme legate de recentele proiecte legislative. 

"În discuţii au fost abordate următoarele probleme: derapajele actualei Legi a salarizării unitare şi consecinţele nefaste asupra militarilor şi poliţiştilor activi, prin coeficienţii ridicoli de salarizare, până la nivelul şefului SMG şi desfiinţarea unui drept câştigat – dreptul la ajutoare salariale şi salarii compensatorii; discriminarea rezerviştilor din toate structurile, ieşiţi la pensie înainte de 1 ianuarie 2016, prin ilegalul art. 40 din OUG 57/2015, care desfiinţează baza de calcul a pensiei instituită de Legea pensiilor militare de stat şi care sunt posibilităţile de remediere; furtul calificat comis asupra rezerviştilor prin introducerea în baza de calcul a pensiei de stat a pensiei private (suplimentare) instituită în 1967 printr-o contribuţie de 5% – 25% din salariul net, urmând a fi adăugată, la trecerea în rezervă ca 'altceva decât pensia militară de stat'; furtul calificat comis asupra rezerviştilor militari şi poliţişti, prin confiscarea pensiei contributive realizată prin muncă, în calitate de civil, după trecerea în rezervă, dar şi a anilor de muncă civilă, transformaţi retroactiv în vechime militară; proiectul Legii sistemului unitar de pensii", se mai spune în comunicatul SCMD. 

AGERPRES