În cadrul audierii sale în Comitetul pentru relaţii externe al Senatului american, Tillerson a estimat că activitatea Chinei de construire a insulelor artificiale şi instalarea de echipamente militare pe acestea sunt ''asemănătoare preluării Crimeii de către Rusia''. El a calificat drept extrem de îngrijorătoare activitatea Beijingului în Marea Chinei de Sud şi a estimat că ar fi o ameninţare pentru ''întreaga economie mondială'' dacă Beijingul ar putea dicta cu privire la accesul la apele din zona respectivă.

Întrebat dacă susţine o poziţie mai agresivă faţă de China, fostul reprezentant al ExxonMobil a răspuns: ''Va trebui să-i trimitem Chinei un semnal clar că, în primul rând, construirea de insule se opreşte şi, în al doilea rând, că accesul ei la acele insule nu va mai fi permis''.

China revendică cea mai mare parte a apelor din Marea Chinei de Sud, traversată anual de transporturi comerciale în valoare de 5.000 de miliarde de dolari. Zona mai este revendicată de Brunei, Malaezia, Filipine, Vietnam şi insula Taiwan.

De asemenea, Rex Tillerson a adăugat că Statele Unite trebuie să-şi reafirme angajamentul faţă de Taiwan, considerat de China o provincie rebelă. SUA sunt cel mai mare aliat şi furnizor de arme al Taiwanului. Tillerson a ţinut totuşi să precizeze că ''nu are cunoştinţă de vreun plan de schimbare a poziţiei privind o singură Chină''.

În timpul administraţiei Obama, SUA au desfăşurat periodic patrule aeriene şi navale pentru a impune dreptul de liberă navigaţie în Marea Chinei de Sud. Acest fapt a stârnit iritarea Chinei, dar încercarea de blocare a activităţilor chineze de construire a insulelor artificiale ar fi un pas major, pe care Washingtonul nu l-a evocat până acum printre opţiunile sale, adaugă agenţia de presă britanică.

''Ei (chinezii) preiau teritoriul sau controlul ori declară controlul unor teritorii care legitim nu sunt ale Chinei'', a accentuat Tillerson.

Pe de altă parte, el a spus că Statele Unite nu mai pot continua să accepte ''promisiunile goale'' ale Chinei că va spori presiunile asupra Phenianului în legătură cu programul nuclear şi cel de rachete balistice nord-coreene. În opinia sa, abordarea faţă de Coreea de Nord ar trebui să fie un ''plan pe termen lung'' bazat pe sancţiuni şi pe punerea lor adecvată în aplicare.

''În cazul în care China nu respectă sancţiunile ONU impuse Coreii de Nord, atunci ar fi nimerit pentru Statele Unite să ia în considerare acţiuni pentru a o obliga'', a avertizat viitorul secretar de stat al SUA. AGERPRES