Se pare că un nou antibiotic are rezultate promițătoare în combaterea mai multor „super-bacterii” , minimalizând în același timp daunele împotriva bacteriilor bune din organism, scrie New Atlas. testată în laborator și pe animale de către cercetătorii din Statele Unite, fabimicina a dat rezultate neașteptate.

ACS Central Science afirmă că acest compus ar putea fi folosit într-o zi pentru a trata infecții dificile la oameni.

Molecula a avut rezultate bune împotriva a 300 de bacterii rezistente la medicamente

Oamenii de știință au dezvoltat acum un nou antibiotic care pare promițător. Echipa de cercetători de la Universitatea din Illinois a început cu un antibiotic existent, eficient împotriva bacteriilor gram-pozitive, și l-a adaptat cu o serie de modificări structurale pentru a încerca să-l facă mai puternic împotriva tulpinilor gram-negative, arată New Atlas. 

Unul dintre compușii modificați s-a remarcat în mod special. Numită fabimicină, molecula a avut rezultate bune împotriva a peste 300 de colonii de bacterii rezistente la antibiotice, inclusiv împotriva unor bacterii ca E. coli, Klebsiella pneumoniae și Acinetobacter baumannii.

Înlătură rezistența la medicamente pentru pneumonie sau infecții ale tractului urinar

În testele efectuate la șoareci, s-a descoperit că fabimicina înlătură rezistența la medicamente pentru pneumonie sau pentru infecții ale tractului urinar, reducând nivelurile bacteriilor mai mult decât erau înainte de infecție.

Fabimicina a fost relativ selectivă în atacul său, lăsând intacte tipuri de bacterii inofensive. Aceasta este un aspect important, având în vedere că multe antibiotice existente elimină bacterii benefice din microbiom, ducând la numeroase efecte adverse.

Dezvoltarea ulterioară ar putea adăuga fabimicina sau molecule similare în arsenalul de medicamente împotriva super-bacterilor.

Rezistența la anitibiotice, comparată cu schimbările climatice

Oamenii de știință avertizează de multă vreme că dezvoltarea super-microbilor reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății. „Rezistența la antimicrobiene este una dintre problemele cele mai alarmante, similară cu schimbările climatice”, afirmă Johan Bengtsson-Palme, expert la Universitatea din Göteborg, Suedia.

„Este una dintre problemele care ar putea schimba total cursul omenirii în următorul secol”, afirmă acesta.