“Armata rusă a transmis luni că a bombardat pentru prima dată regiunea oraşului Palmira din Siria, fief al jihadiştilor organizaţiei Statul Islamic, anunţ făcut în cadrul bilanţului său privind loviturile aeriene din ultimele două zile. Avioanele ruseşti au distrus ''o poziţie defensivă'' şi ''baterii antiaeriene'' ale Statului Islamic în regiunea Tadmor, denumire arabă folosită de către armata rusă pentru Palmira, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, care a anunţat bombardarea a 237 de ţinte ''teroriste'' în Siria în ultimele două zile. Televiziunea siriană anunţase la începutul lunii octombrie că aviaţia rusă a întreprins lovituri aeriene împotriva Statului Islamic în interiorul şi în jurul Palmirei, ştire dezminţită însă oficial de către Ministerul rus al Apărării. Profitând de războiul civil pentru a pătrunde în Siria, Statul Islamic a cucerit pe 21 mai Palmira, situat la 205 km est de Damasc, după ce a alungat forţele guvernamentale. Jihadiştii au efectuat execuţii sumare în Palmira şi au provocat importante distrugeri unor bijuterii arheologice incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Avioanele ruseşti au efectuat printre altele 131 de zboruri în două zile şi au lovit ţinte din provinciile Hama, Homs, Lattakia, Alep, Raqa şi în regiunea capitalei Damasc”, mai scrie The Guardian.

“Misterul se adânceşte în privinţa prăbuşirii avionului rusesc în Egipt”, titrează The New York Times.

“Misterul s-a adâncit luni în ce priveşte accidentul avionului charter rusesc, ce s-a prăbuşit în Peninsula Sinai din Egipt, în urma căruia 224 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa. Directorii companiei aviatice exclud orice eroare tehnică sau umană. După ce reprezentanți din cel puţin 5 țări investighează accidentul, noi întrebări au apărut despre istoricul reparațiilor aeronavei și posibilitatea unui act terorist.  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există indicii pentru a exclude vreuna dintre posibilele cauze ale prăbuşirii avionului companiei ruse Kogalîmavia, sâmbătă în deşertul Sinai. Peskov a răspuns astfel unei întrebări referitoare la posibilitatea unui atac terorist drept cauză a prăbuşirii aeronavei ruse. “Acum nu mai poate fi exclusă nicio variant”, a afirmat reprezentantul Kremlinului. Pe de altă parte, premierul rus Dmitri Medvedev a cerut luni desfăşurarea unei anchete cuprinzătoare pentru a elucida circumstanţele prăbuşirii avionului companiei ruse Kogalîmavia. “Sarcina principală este de a ancheta în detaliu ce a cauzat această tragedie”, a declarat Medvedev, citat de postul de televiziune public Rossia-24. Casă Albă a anunţat luni că anchetatori americani s-au oferit să ajute autorităţile ruse şi egiptene pentru a stabili cauza prăbuşirii avionului rusesc în peninsula egipteană Sinai.”

“Confuzie în privinţa prăbuşirii avionului rusesc”, titrează The Wall Street Journal.

“Avionul de tip Airbus A321-200, care s-a prăbuşit sâmbătă în Egipt, “se află într-o stare tehnică excelentă” şi numai un ”factor extern” poate explica prăbuşirea aparatului, a asigurat directorul general al companiei aeriene Kogalîmavia, Aleksandr Smirnov, care a exclus o “eroare umană”. “Aeronava se afla într-o stare tehnică excelentă”, a declarat într-o conferinţă de presă Aleksandr Smirnov. “Noi excludem orice defecţiune tehnică sau eroare de pilotaj”, a adăugat el, subliniind că 'singura cauză posibilă – a accidentului – este un factor extern”. Avionul Airbus A321-200 nu putea să se dezintegreze în aer din cauza vreunei defecţiuni tehnice, a declarat directorul general al companiei. “Totul ne face să credem că, la începutul catastrofei, echipajul a pierdut complet controlul” asupra avionului, a indicat Smirnov. Un alt reprezentant al companiei a precizat că aparatul suferise înainte de aceasta avarii structurale semnificative, iar piloţii nu au mai apucat “să intre în contact radio” cu controlorii de trafic aerian, conform RIA Novosti. Un avion Airbus A321-200 al companiei ruse Kogalîmavia, cunoscută şi sub numele de Metrojet, având la bord 224 de persoane, toţi ruşi cu excepţia a trei ucraineni, s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţa în deşertul Sinai, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din staţiunea Sharm el-Sheik, cu destinaţia Sankt-Petersburg.”

“Prăbuşirea din Sinai: “Este o imensă tragedie”, spune Vladimir Putin”, scrie Le Monde.

“Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că prăbuşirea avionului rus Airbus A321 în Peninsula Sinai din Egipt este o mare tragedie şi a făcut apel la anchetatori să ofere o imagine obiectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat. Avionul plecase din staţiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roşie şi se îndrepta spre oraşul Sankt-Petersburg din Rusia când s-a prăbuşit sâmbătă, cele 224 de persoane aflate la bord – toţi ruşi cu excepţia a trei ucraineni – pierzându-şi viaţa. Oficiali ruşi au spus că avionul s-a dezmembrat în aer, cauza rămânând însă deocamdată un mister. "Vreau să transmit încă o dată condoleanţe familiilor şi rudelor victimelor", a spus luni Putin, citat de Interfax. "Fără nicio îndoială, trebuie făcut totul pentru a se ajunge la o imagine obiectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat, pentru a şti ce s-a întâmplat", a mai afirmat preşedintele rus, potrivit ITAR-TASS. Aceste eforturi trebuie să continue până când vom şti cu siguranţă că această etapă este finalizată", a subliniat el.”

“Merkel avertizează în legătură cu conflictelor militare izolate pe fondul închiderii frontierelor”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.

„Cancelarul Angela Merkel a apărat harta Uniunii Europene privind politica privind refugiaţii. Germania va ajuta toţi oamenii care fug de războaie și îi va proteja împotrivia persecuțiilor, a spus Merkel la Darmstadt. Este de asemenea la fel de important ca oamenii care vin în Germania din raţiuni economice nu au nevoie de această protecție. Crearea unor zone de tranzit este, prin urmare, de preferat spre deosebire de închiderea de frontierelor. Merkel a avertizat în discursul său de aproximativ jumătate de oră în privinţa conflictelor militare între state afectate de criza refugiaţilor.”