„După o reuniune a Eurogrupului – miniștrii de finanțe din zona euro – care a eşuat, urmată de discuții nocturne cu mai mult succes, negocierile Greciei menite să evite intrarea ţării în faliment se vor relua joi la Bruxelles, cu discuţii prim-ministrul grec Alexis Tsipras și creditorii Atenei. Scopul negocierilor cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Director executiv al FMI, Christine Lagarde și cu președintele BCE, Mario Draghi este de a ajunge joi la un acord preliminar care le va fi prezentat miniștrilor de Finanțe care se întâlnesc din nou la amiază. "Noi lucrăm la acest acord ", a asigurat o sursă apropiată discuțiilor pentru AFP, cu cinci zile înainte de termenul limită de rambursare a tranşei către FMI”, mai scrie Le Monde.

„Criza datoriilor Greciei se încheie cu un impas reînnoit”, titrează The Guardian.

 „Premierul grec Alexis Tsipras a avut o întrevedere de circa două ore în noaptea de marţi spre miercuri cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, directorul general a FMI, Christine Lagarde şi preşedintele BCE Mario Draghi. Scopul negocierilor, care au avut loc în clădirea Berlaymont, sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, este de a ajunge la un acord preliminar care să fie prezentat joi miniştrilor de finanţe pentru aprobare. "Se lucrează la acest lucru", a declarat o sursă pentru AFP. Reuniunea începută în jurul orei 23.00 ora României s-a încheiat în jurul orei 1.00 şi urmează să se reia joi seara la nivel tehnic iar apoi la cel mai înalt nivel, potrivit unei surse europene. Grecia nu mai dispune decât de cinci zile până la data-limită pentru o plată datorată FMI, ceea ce alimentează temerile privind intrarea ţării în incapacitate de plată, cu consecinţe imprevizibile. Deblocarea unei tranşe de împrumut în suspensie de aproape un an în valoare de 7,2 miliarde de euro este necesară pentru ca Atena să poată efectua această plată. Pentru a obţine această deblocare, guvernul grec trebuie să se pună de acord cu creditorii asupra reformelor şi măsurilor pe care să le aplice pentru realizarea de economii bugetare. Alexis Tsipras şi creditorii ţării au avut deja o întrevedere de câteva ore miercuri după-amiază, pentru a încerca să ajungă la o schiţă de acord, pe care să o prezinte cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din zona euro din cursul serii. Ei nu au reuşit însă să-şi depăşească divergenţele, iar miniştrii nu au putut decât să constate absenţa unui acord. Reuniunea Eurogrupului a fost suspendată după numai o oră, urmând să se reia joi după prânz. "Nu am văzut nicio propunere concretă", a declarat ministrul finlandez de finanţe, Alexander Stubb.”

“Lumea afacerilor este îngrijorată de povara datoriei Greciei”, titrează The New York Times.  “Cu Grecia virtual falimentară, guvernul caută să ridice impozitele asupra întreprinderilor pentru a umple golul financiar.”

„Băncile fragile din Grecia îi lasă lui Tsipras puține opțiuni în discuțiile privind ajutorul de urgenţă”, titrează The Wall Street Journal.

“Sistemul bancar din ce în ce fragil al Greciei îi limitează prim-ministrului Alexis Tsipras spaţiul de negociere pentru a obţine un acord mai bun și mai mult decât orice, îl împing spre un compromis, spun oficialii greci. În timp ce deponenții greci sunt tot mai nervoşi şi continuă să retragă banii din bănci, patru bănci mari ale ţării sunt susținute în viaţă de ajutorul prin lichiditate de urgență revizuit zilnic de către Banca Centrală Europeană. În cazul în care BCE decide să pună capăt asistenței pentru lichiditate de urgenţă ELA, Grecia ar fi obligat peste noapte să adipte un regim periculos de controale de capital.”

„NATO pune la punct un răspuns pentru Rusia”, mai scrie Wall Street Journal.

„NATO a luat măsuri suplimentare menite să ofere un răspuns potrivit Rusiei, accelerarând implementarea forței de reacție rapidă ca vârf de lance care să ofere un răspuns imediat şi eficient. În acest sens, Alianţa Nord-Atlantică a mobilizat o forță militară de până la 40.000 de militari, în ultimul efort de a răspunde unei amenințări rusești.”