“Retragerile din depozitele băncilor elene au crescut până la aproximativ două miliarde de euro în ultimele trei zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat după colapsul discuţiilor cu creditorii, au declarat joi pentru Reuters mai multe surse bancare. Cele două miliarde de euro retrase din bănci de deponenţii greci începând de luni şi până miercuri reprezintă aproximativ 1,5% din depozitele populaţiei şi companiilor în valoare de 133,6 miliarde de euro care se aflau la băncile greceşti la finele lunii aprilie. Înainte de eşecul negocierilor care au avut loc în week-end, retragerile din depozite se ridicau la 200-300 de milioane de euro pe zi. Un purtător de cuvânt de la Banca centrală a Greciei a refuzat să comenteze aceste cifre, precizând că instituţia va da publicităţii datele pe luna mai în 26 iunie. Populaţia Greciei a început să-şi scoată, treptat, banii din bănci încă din luna octombrie a anului trecut, însă în ultimele zile retragerile s-au accelerat după ce discuţiile dintre Grecia şi creditorii săi în privinţa continuării susţinerii financiare a ţării au cunoscut duminică un nou eşec, apropiind mai mult Atena de incapacitatea de plată. 'Următoarele două săptămâni vor fi cruciale pentru ţară şi bănci. Guvernul ar trebui să ajungă la un acord cât mai rapid posibil', a declarat o sursă bancară. Potrivit datelor Băncii centrale a Greciei, în perioada octombrie 2014 – aprilie 2015, retragerile de depozite din băncile greceşti s-au cifrat la aproximativ 30 de miliarde de euro. Pe de alt[ parte, un summit extraordinar al şefilor de stat şi de guvern din zona euro consacrat Greciei va fi organizat luni seară la Bruxelles, a anunţat joi seară preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un comunicat. "Am decis să convoc un summit la zonei euro luni, 22 iunie, ora 19.00. Este timpul să discutăm urgent despre situaţia din Grecia la cel mai înalt nivel politic", a declarat Donald Tusk puţin după eşecul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe ai Eurogrupului şi creditorilor Greciei, desfăşurată la Luxemburg”, mai citim în Guardian.

“BCE vrea sa evite retragerile masive de bani în Grecia”, scrie Le Monde.

“După un alt eșec al Eurogrupului, Europa "se întoarce" vineri. De data aceasta Banca Centrală Europeană trebuie să analizeze, potrivit unor surse europene, starea băncilor grecești, într-o reuniune de urgenţă. Nu va mai exista o nouă întâlnire a Eurogroup înainte un summit-ul șefilor de stat și de guvern din zona euro, așteptat luni. Sursele au spus BCE a solicitat Băncii Centrale a Greciei să crească în continuare plafonul pentru "ELA" – asistență de lichiditate de urgență, prin intermediul finanțării de stat greceşti. Dar agenția de știri ANA a negat vestea că Banca Centrală a Greciei a cerut BCE o prelungire de 3 miliarde de euro lichiditate prin intermediul liniei fierbinți ELA.”

“Un summit extraordinar va avea loc pentru Grecia”, titrează The Wall Street Journal.

“Liderii din zona euro vor încerca luni să ajungă la un acord privind salvarea Greciei de la faliment. Noua reuniune are loc după ce miniștrii de finanțe nu au reușit ieri să elimine neînţelegerile dintre Atena și creditorii săi.”

„În zona euro, sprijin în creştere pentru ieșirea Greciei”, citim în The New York Times. „Economiștii și oficiali guvernamentali din Europa au început să accepte că au mai mult de câştigat în această luptă în care forţează Grecia să joace după reguli.”

„Suspectul în atacul de la Charleston a fost prins, oraşul e în doliu”, mai scrie New York Times.

"Suspectul în cazul atacului armat produs miercuri seară într-o biserică dintr-o comunitate de culoare din Charleston, statul Carolina de Sud, a fost arestat la Shelby, în Carolina de Nord. Nouă persoane au fost ucise în acest atac, suspectul fiind un tânăr alb. Potrivit unui comunicat al Casei Albe, preşedintele Barack Obama va susţine joi, la ora locală 11.45 o declaraţie cu privire la atacul din Charleston. Conform agenţiei Reuters, care citează publicaţia locală Charleston Post and Courier, FBI l-a identificat pe suspect drept Dylann Roof, de 21 de ani. Unchiul tânărului a declarat, pentru Reuters, că acesta a primit cadou de la tatăl lui un pistol la împlinirea celor 21 de ani în aprilie. Unchiul a afirmat că şi-a recunoscut nepotul într-o fotografie făcută publică de poliţie. Potrivit unor documente citate de Reuters, Roof are la activ două infracţiuni în acest an, una legată de droguri, cealaltă de încălcare a proprietăţii private."