“Adunarea Federală elveţiană – Parlamentul – a ales miercuri un al doilea ministru care aparţine dreptei populiste UDC/SVP, pentru a reechilibra guvernul ca urmare a succesului înregistrat de partid la alegerile legislative în octombrie. Guy Parmelin, în vârsta de 56 de ani, care era preşedintele Comisiei pentru Afaceri Sociale, a fost ales de către cele două camere reunite ale Adunării Federale în locul lui Eveline Widmer-Schlumpf, demisionară, în Consiliul Federal – guvern – cu 138 de voturi din 237 de buletine valabile. Guvernul elveţian este format din şapte miniştri, proveniţi din rândurile principalelor formaţiuni politice ale Confederaţiei Helvetice. Fiecare decizie este rezultatul unui compromis şi al majorităţilor, care pot fi diferite rezultând din fiecare vot. Dreapta populistă elveţiană, Uniunea Democratică de Centru, UDC sau Partidul Popular Elveţian, SVP, care se pronunţă în mod ferm împotriva imigraţiei şi a Uniunii Europene, a înregistrat la jumătatea lunii octombrie un progres spectaculos la alegerile legislative, obţinând aproape o treime din mandate în Consiliul Naţional – camera inferioară a parlamentului”, mai scrie Le Monde.

„Secretarul american al Apărării, Ash Carter: SUA vor sprijini lupta împotriva ISIS în Irak”, citim în Newsweek.

“Statele Unite sunt pregătite să trimită elicoptere de atac Apache împotriva grupării jihadiste Statului Islamic în lupta pentru preluarea controlului asupra oraşului Ramadi din Irak, dacă Bagdadul va face o solicitare în acest sens, a declarat miercuri Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, potrivit AFP. SUA "sunt pregătite să sprijine armata irakiană prin mijloace suplimentare" pentru a o ajuta "să termine treaba" la Ramadi, "inclusiv prin trimiterea de elicoptere de atac şi de consilieri militari" care să însoţească forţele irakiene, a afirmat el în cadrul Comisiei pentru forţele armate din Senat. Noile forţe vor fi desfăşurate "dacă premierul irakian Haider al-Abadi va solicita acest lucru" şi "dacă o vor cere şi circumstanţele", a indicat el. Elicopterele Apache vor fi desfăşurate dacă "vor face diferenţa" pentru a câştiga această luptă care durează de mai multe luni, a precizat un responsabil american al Apărării, sub acoperirea anonimatului. Întărirea forţelor americane din Irak este un subiect sensibil pentru irakieni. Premierul irakian vrea sprijinul Washingtonului în lupta împotriva Statului Islamic, însă criticile americane la adresa armatei sale şi ostilitatea unor grupări armate legate de Iran faţă de americani îl constrânge să facă echilibristică. "Turcia trebuie să facă de asemenea mai mult pentru a-şi controla frontiera deseori extrem de uşor de trecut", a adăugat Carter.”

“Putin aduce in discuţie folosirea armei nucleare împotriva ISIS”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat speranţa că armele nucleare "nu vor fi necesare" pentru a pune capăt ameninţării reprezentate de gruparea teroristă Stat Islamic. "Rachetele Kalibr şi KH-101 s-au dovedit a fi moderne şi foarte eficiente, iar acum ştim acest lucru cu certitudine, sunt arme de mare precizie care pot fi echipate atât cu focoase convenţionale, cât şi nucleare", a spus Putin. "Trebuie să analizăm tot ce se întâmplă pe câmpul de luptă, cum funcţionează armele, dar în mod normal acest lucru nu este necesar când luptăm împotriva teroriştilor şi sper că nu va fi niciodată nevoie de ele", a mai spus Putin. Potrivit Russia Today, Putin a făcut aceste afirmaţii în cursul unei întâlniri cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu, care îi prezenta ultimele rezultate privind raidurile aeriene lansate împotriva poziţiilor Stat Islamic de către forţele ruse şi franceze. Marţi, Rusia a lansat, de la bordul submarinului Rostov-pe-Don, aflat în estul Mării Mediterane, rachete Kalibr şi KH-101 spre poziţii din Siria ale reţelei teroriste Stat Islamic, misiunea fiind o premieră. Pe lângă focoasele convenţionale, rachetele pot fi echipate cu încărcătură nucleară. "Noi i-am avertizat pe colegii noştri israelieni şi americani despre aceste lansări", a spus Şoigu. O navă rusească, care se află în prezent în largul coastelor Indiei, va naviga spre Marea Mediterană pentru a intensifica prezenţa Moscovei de-a lungul coastelor siriene, a adăugat ministrul Apărării.”

“Mark Zuckerberg se pronunţă împotriva discursului anti-musulmani”, scrie The Guardian în pagina electronică.

“Directorul Facebook, Mark Zuckerberg, s-a pronunţat public miercuri împotriva discursului anti-musulmani apărut după atentatele de la Paris şi atacul de la San Bernardino în California, americanul Donald Trump, favorit în cursa republicană pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale, afirmând că vrea să interzică intrarea musulmanilor în SUA. "Vreau să mă alătur celor care îi susţin pe musulmanii din ţara noastră şi din întreaga lume", a scris Mark Zuckerberg pe pagina sa de Facebook. "După atentatele de la Paris şi ura văzută în această săptămână, nu pot decât să-mi imaginez teama pe care o simt musulmanii că vor fi persecutaţi din cauza unor acte comise de alţii", a adăugat el. "Ca evreu, părinţii m-au învăţat că trebuie să ne exprimăm împotriva atacurilor asupra indiferent cărei comunităţi. Chiar dacă un atac nu te vizează astăzi, cu timpul atacurile împotriva libertăţii oricărei persoane vor ajunge să îi rănească pe toţi", a mai transmis fondatorul Facebook. "Dacă sunteţi musulmani în această ţară, în calitate de director al Facebook vreau să ştiţi că veţi fi întotdeauna bine primiţi aici şi că ne vom lupta pentru a vă proteja drepturile şi a vă crea un mediu sigur şi paşnic", a transmis el.”