“China a înregistrat anul trecut o încetinire pronunţată a creşterii economice, ceea ce răspândeşte temerile potrivit cărora o undă de şoc venită de la cea de-a doua cea mai mare economie din lume ar putea trimite economia mondială în recesiune. Creşterea pe întregul an 2015 a fost de 6,9%, mai puţin decât prognoza guvernului de 7% şi reprezintă mai puţin decât creşterea de 7,3% din 2014. Buletinul Biroului Naţional de Statistică a arătat o creştere a PIB-ului la 6,8% în cele trei luni până în Decembrie, o relaxare uşoară faţă de 6,9% în trimestrul anterior – cel mai lentă rata trimestrială din 2009, când creșterea încetinea la 6,2%”, mai scrie Wall Street Journal.

„Creşterea Chinei a căzut la 6,9% în 2015”, scrie Le Monde.

“Ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit la 6,9% în 2015, cel mai slab ritm înregistrat de China după avansul de 3,9% consemnat în anul 1990, a anunţat marţi Guvernul de la Beijing, confirmând încetinirea celei de-a doua economii mondiale în pofida creşterii sectorului serviciilor, care pentru prima dată în istorie a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din PIB-ul Chinei. Cifra anunţată de Biroul naţional de statistică din China pentru anul trecut este identică cu media analiştilor intervievaţi, fiind mult sub creşterea de 7,3% înregistrată de economia chineză în 2014 precum şi sub ţinta de 7% fixată de autorităţile de la Beijing. Biroul naţional de statistică din China a subliniat că avansul din 2015 a fost unul câştigat cu greu, adăugând că ajustarea structurală a economiei chineze a ajuns într-o fază crucială.”

“Economia Chinei a crescut în cel mai lent ritm din ultimii 25 de ani, arată ultimele date”, scrie The Guardian.

„Economia Chinei a crescut în 2015 în cel mai lent ritm din ultimul sfert de secol, potrivit datelor publicate marți, ceea ce crește presiunii asupra Beijing-ului în privinţa temerilor că o criză prelungită a celei de-a doua cea mai mare economie din lume afectează piețele globale. Ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit la 6,9% în 2015, cel mai slab ritm înregistrat de China după avansul de 3,9% consemnat în anul 1990. Potrivit datelor statistice, în 2015 PIB-ul Chinei s-a cifrat la 67.670 de miliarde de yuani, reprezentând aproximativ 10.300 de miliarde de dolari. Majoritatea indicatorilor economiei chineze au înregistrat scăderi în 2015 începând cu producţia industrială, subminată de supracapacităţi, continuând cu sectorul imobiliar şi comerţul exterior, altădată un motor tradiţional de creştere al economiei chineze. Investiţiile în sectorul imobiliar, odată un motor de creştere, au scăzut cu 1%, comparativ cu o creştere de 10,5% în 2014. De asemenea, investiţiile de capital fix au crescut cu 10% în 2015, mai puţin faţă de creştere de 15,7% înregistrată în 2014. Singura veste bună este că sectorul serviciilor a fost responsabil pentru 50,5% din PIB în 2015, reprezentând pentru oprima dată mai mult de jumătate din economia chineză. Autorităţile de la Beijing şi-au propus să atingă o creştere economică mai mică dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii, în detrimentul industriilor grele şi al investiţiilor umflate de îndatorare şi exporturi. Premierul chinez Li Keqiang a declarat în luna decembrie că Guvernul va închide companiile cu pierderi în cadrul eforturilor de reducere a supracapacităţilor din sistem, însă acest lucru va impune o serei de decizii politice dificile de genul falimentelor şi posibilelor concedieri. Alte priorităţi pe care Beijingul le-a anunţat pentru 2016 includ reducerea stocului de locuinţe nevândute, diminuarea bilanţurilor băncilor reducerea costurilor pentru afaceri şi încurajarea noilor tehnologii.”

“Germania trebuie să închidă graniţele pentru refugiaţi”, mai scrie Guardian.

“Ministrul german al Transporturilor a îndemnat la pregătirea în vederea închiderii granițelor Germaniei în faţa valului de refugiaţi, argumentând că Berlinul trebuie să acționeze singur, dacă nu se poate ajunge la un acord la nivel european. Alexander Dobrindt a spus Germania nu mai poate arăta lumii o "față prietenoasă" – o expresie utilizată de Angela Merkel atunci când refugiații au început să sosească în Germania în urmă cu șase luni – iar în cazul în care numărul de noi sosiri nu se reduce curând, Germania ar trebui să acționeze singură. „Cancelarul german, Angela Merkel, trebuie să pună în practică planurile pentru a reduce afluxul fără precedent de refugiaţi până în martie ori se va confrunta cu o revoltă deschisă în cadrul alianţei sale politice conservatoare, a declarat luni Edmund Stoiber, fost premier al landului Bavaria. Un număr crescând de parlamentari ai alianţei cancelarului Merkel, formată din Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială – CSU, ramura bavareză a CDU, critică pe faţă politica de deschidere a cancelarului faţă de refugiaţi, politică ce a permis sosirea a 1,1 milioane de migranţi în Germania în 2015. Cancelarul german Angela Merkel “a luat notă” de criticile venite din rândurile propriei coaliţii guvernamentale cu privire la abordarea problemei afluxului de migranţi, dar a decis să menţină politica actuală şi să caute mai departe o strategie europeană combinată cu măsuri naţionale, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.”

“Scriitorul francez Michel Tournier a murit la 91 de ani”, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

“Scriitorul francez Michel Tournier, unul din marii autori francezi din a doua jumătate a secolului al XX-lea, laureat al Premiului Goncourt în 1970 pentru "Le roi des Aulnes", a murit luni la 91 de ani, la domiciliul său din apropierea Parisului. Născut în 19 decembrie 1924 la Paris din părinți germaniști, Michel Tournier a fost influențat de Germania. A studiat filosofia la Sorbona și la universitatea din Tubingen, dar nu a reușit la concursul pentru un post de profesor, lucru care l-a afectat profund. Între 1950 și 1968 a fost traducător, atașat de presă la postul de radio Europe 1, editor la Plon, prezentator al unei emisiuni televizate despre fotografie. Tournier, a cărui operă se inspiră din miturile fondatoare pe care le-a reînnoit cu umor și acuitate, a ajuns târziu în lumea literaturii, la peste 40 de ani. "Ceea ce aveam de spus era atât de secret și atât de esențial încât lucrurile au avut nevoie de o lungă gestație pentru a putea fi publicate", arăta scriitorul. În 1967 a obținut Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze, cu "Vendredi ou les limbes du Pacifique" și, trei ani mai târziu a confirmat cu "Le Roi des Aulnes", roman ecranizat în 1996 de Volker Scholendorff, iar în 1975 cu "Les Meteores".

"Glen Frey, fondator al formaţiei Eagles, a murit", titrează The New York Times.

"Glenn Frey, unul dintre fondatorii şi chitarist al grupului rock american Eagles, cunoscut în întreaga lume pentru piesa de titlu "Hotel California", a murit luni la 67 de ani. Frey a murit ca urmare a mai multor boli, inclusiv artrită reumatoidă şi pneumonie. "Suntem în stare de şoc şi tristeţe profundă", a adăugat Don Henley, un alt membru al grupului, într-un comunicat. Eagles, grupul condus de Don Henley, vocalist şi baterist, şi Glenn Frey, chitarist, a dominat topurile americane în anii 1970 cu hiturile 'Take It Easy', 'One of These Nights' şi 'Hotel California'. Din cauza problemelor de sănătate ale lui Glenn Frey, grupul a amânat în decembrie o apariţie publică pentru a primi o prestigioasă recompensă de la Centrul Kennedy încoronând cariera lor artistică. Frey, născut la Detroit, şi bateristul şi vocalistul Henley au co-fondat Eagles în 1971 la Los Angeles după ce au acompaniat-o pe cântăreaţa de muzică rock Linda Ronstadt. Trupa a intrat în 1998 în Rock and Roll Hall of Fame, panteonul rock. Eagles s-au separat în anii 1980, înainte de a se reforma în 1994."