“Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a ţinut duminica seara un discurs televizat adresat naţiunii americane, în care a condamnat atacurile de săptămâna trecută din California şi a reiterat angajamentul de a distruge reţeaua teroristă Stat Islamic. Obama a atenţionat, însă, că Statele Unite nu se vor implica într-un „război de teren lung şi costisitor”. Astfel, Obama a reiterat angajamentul Statelor Unite de a distruge Statul Islamic prin intermediul actualei strategii, care constă în bombardamente aeriene constante împotriva poziţiilor reţelei teroriste din Irak şi Siria şi în acelaşi în antrenarea miliţiilor irakiene, siriene şi kurde pentru a duce lupta de teren împotriva jihadiştilor. Preşedintele american a cerut Congresului Statelor Unite organizarea unui vot privind continuarea campaniei împotriva Statului Islamic, pentru a reafirma angajamentul ţării în lupta împotriva terorismului islamic. În acelaşi timp, Obama a respins clar ideea unei invazii de teren a teritoriului controlat de Statul Islamic, motivând că o astfel de mişcare este exact ceea ce doreşte Statul Islamic. „Nu trebuie ne angajăm într-o invazie de teren lungă şi costisitoare. Asta este exact ceea ce doreşte Statul Islamic: să ne epuizeze resursele într-o astfel de confruntare, ca apoi să-şi poată continua acţiunile teroriste în timpul ocupaţiei militare, folosind-o ca pretext pentru continuarea insurgenţei. Strategia actuală, de susţinere a forţelor locale în recapturarea propriilor teritorii, este mai viabilă pe termen lung” a declarat preşedintele american, în cadrul discursului televizat.”, mai citim in New York Times.

“Libertatea este mai puternica decat frica”, scrie portalul de stiri Business Insider.

“Președintele Barack Obama a vorbit duminica seara din Biroul Oval, căutând să liniștească națiunea americana la cateva zile după cel mai grav atac comis pe teritoriul Statelor Unite de la 11 septembrie 2001 oana in prezent.  Obama s-a angajat duminică să îi urmărească pe terorişti oriunde se găsesc, calificându-i "criminali" şi "asasini" pe membrii grupării Statul Islamic, în alocuţiunea solemnă. La patru zile după masacrul comis de un cuplu musulman radicalizat care a făcut 14 morţi în California, Barack Obama a încercat să afişeze fermitate. "Până în prezent, nu există niciun indiciu că criminalii au fost dirijaţi de un grupare teroristă din străinătate", a dat asigurări şeful statului. "Este clar însă că cele două persoane au urmat calea nefastă a radicalizării", a adăugat el. Barack Obama a lansat un apel grupurilor din industria IT să se alăture luptei contra SI, cu o propagandă foarte activă pe reţelele sociale. "Vom distruge gruparea Statul Islamic şi orice altă organizaţie care încearcă să ne facă rău", a dat asigurări preşedintele american, care i-a îndemnat pe musulmani să lupte împotriva "ideologiilor extremiste". Totodată, liderul de la Casa Albă a cerut Congresului să legifereze pentru a întări controlul armelor individuale, criminalii de la San Bernardino obţinând şi constituindu-şi cu uşurinţă un veritabil mic arsenal. El s-a adresat poporului american după ce i s-a reproşat că nu a luat măsurile necesare pentru a evita baia de sânge comisă de Syed Farook şi Tashfeen Malik. Acest cuplu de musulmani, dispunând de puşti de asalt, mii de gloanţe şi dispozitive explozive, a deschis focul asupra unei petreceri de Crăciun organizate de colegii lui Farook, făcând 35 de victime, dintre care 14 morţi. După câteva ore ei au fost împuşcaţi de poliţie.”

“In timp ce pretul petrolului scade, nimeni nu clipeste”, titreaza The Wall Street Journal.

“Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a decis să-şi menţină nivelul actual de producţie. În prezent, plafonul oficial de producţie al OPEC, organizaţie care asigură o treime din producţia mondială de petrol, este de 30 de milioane de barili pe zi însă cifra reală este mai mare cu aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi. Comunicatul publicat la finalul reuniunii de vineri este unul neobişnuit deoarece nu menţionează niciun nou plafon de producţie. Secretarul general al Cartelului, Abdullah al-Badri a precizat că organizaţia nu a putut cădea de acord asupra unei cifre precise deoarece nu poate preconiza când anume Iranul va începe să-şi majoreze producţia după eliminarea sancţiunilor. De asemenea, miniştrii participanţi la reuniunea de la Viena au căzut de acord să reprimească Indonezia în rândul statelor membre OPEC, după o pauză de şase ani. Chiar dacă producţia de petrol realizată de cel de al 13-lea stat membru OPEC merge în principal spre consumul intern, această decizie ar putea duce la creşterea cantităţii de petrol vândută de OPEC pe piaţa mondială.”

“Franta: Ce trebuie sa retinem din primul tur al alegerilor regionale”, scrie Le Monde.

“Succes istoric pentru extrema dreapta la alegerile regionale. Frontul Naţional, de extremă dreapta, s-a clasat în frunte, duminică, în cel puţin şase din cele 13 regiuni, la primul tur al alegerilor regionale din Franţa, unde a înregistrat un scor record între 27,2% şi 30,8%, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne. FN a devansat net opoziţia de dreapta şi pe socialiştii preşedintelui François Hollande în trei regiuni cheie: în nord, unde s-a prezentat preşedinta acestuia, Marine Le Pen, în sud-est – Provence-Alpi-Coasta de Azur, unde formatiunea este condusa de nepoata sa Marion Maréchal Le Pen, şi în est, in Alsacia-Champagne-Ardennes-Lorena, cu strategul partidului, Florian Philippot. În total, 44,6 milioane de alegători au fost chemaţi la urne. Al doilea tur este prevăzut să aibă loc la 13 decembrie. Rata participării la vot a fost duminică de aproximativ 50%, un serios progres în comparaţie cu scrutinul regional din 2010, marcat de un puternic absenteism. La trei săptămâni după atentatele de la Paris, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic, măsurile de securitate au fost întărite în jurul secţiilor de votare, în cadrul stării de urgenţă. Poliţişti şi militari patrulează înarmaţi mai ales pe străzile din capitala ţării.”

“Alegeri in Venezuela: Socialistii incaseaza o lovitura, in timp ce opozitia castiga scrutinul”, scrie The Guardian.

“Opoziţia venezueleană a câştigat duminică majoritatea parlamentară pentru prima oară în 16 ani, după un scrutin desfăşurat pe fondul unei grave crize economice care afectează majoritatea populaţiei din Venezuela. Masa Unităţii Democratice MUD, o largă coaliţie de opoziţie, a câştigat 99 de locuri, adică o majoritate parlamentară de de două treimi, faţă de 46 de mandate cât a obţinut Partidul Socialist Unificat din Venezuela PSUV al preşedintelui Nicolas Maduro, a anunţat preşedintele Consiliului Naţional Electoral, Tibisay Lucena. Anunţul rezultatelor oficiale, după o întârziere de mai multe ore, a fost întâmpinat cu strigăte de bucurie şi focuri de artificii în mai multe cartiere ale capitalei Caracas. Imediat după aceea, preşedintele Nicolas Maduro a apărut, cu un chip grav, pentru un discurs oficial televizat. “Am venit cu morala noastră, cu etica noastră pentru a recunoaşte rezultatele adversarilor, pentru a le accepta şi pentru a spune că Venezuela are o Constituţie şi că democraţia a triumfat”, a declarat Nicolas Maduro, după anunţul oficial al rezultatelor, care atribuie o majoritate parlamentară de două treimi reprezentanţilor opoziţiei. Această victorie a opoziţiei marchează o cotitură istorică în Venezuela după ascensiunea la putere a chavismului în 1999, chiar dacă preşedintele Nicolas Maduro ar putea să limiteze ulterior prerogativele parlamentului pentru a contracara victoria opoziţiei, cu riscul de a provoca proteste.”