Înființată în 1991 ca structură anticorupție în penitenciare, SIPA a devenit în 1997 un veritabil serviciu secret aflat sub conducerea Ministerului Justiției. După apariția în spațiul public a temerilor că structura devenise un instrument de șantaj la adresa magistraților, SIPA a fost desființată în 2006 de fostul ministru al Justiției, Monica Macovei.

EVZ a publicat în exclusivitate pe 25 mai 2017 un raport secret care arată nereguli grave: după desființarea SIPA, informații confidențiale din arhiva acesteia ar fi ajuns la Macovei, iar alte documente ar fi dispărut fără urmă, după mai multe vizite care au avut loc în incinta arhivei.

Dezvăluiri

În urma articolului din EVZ, ministerul Justiției a publicat o listă cu toate persoanele care au accesat arhiva SIPA, printre care Florian Teodor Andronache, fost ofițer SRI. După care Guvernul a decis pe 31 mai desecretizarea arhivei SIPA. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus pe 3 iulie că au fost vizitatori în arhiva SIPA care nu aveau certificate ORNISS, iar pe 31 august a dezvăluit că peste 3.000 de pagini din dosarele SIPA au fost copiate la xerox în sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unde este ținută sub pază arhiva. 

http://evz.ro/sesizarea-evenimentului-zilei-trezeste-parlamentul.html