„Întrebarea este dacă aceste concluzii indică începutul unei noi perioade importante pentru piața de tranzacții”, spune Garret Bume, partener Deloitte și lider al M&A Transaction Services. „Semnalele sunt pozitive, un procent semnificativ mai mare de profesioniști anticipând să cumpere mai mult decât să vândă în următoarele câteva luni; în ac elași timp, 77% dintre ei plănuiesc să se axeze mai mult pe identificarea de noi oportunități pentru investiții. Într-adevăr, amploarea anumitor tranzacții pe care le-am enumerat în raport sugerează că ne-am putea afla deja la începutul unei noi ere”, completează acesta. Raportul poate fi accesat la adresa www.deloitte.com/ce-private-equity-confidence.

Concluziile raportului arată că există semnale cum că redresarea economică graduală se reflectă în atitudinea și așteptările profesioniștilor din fondurile de investiții care activează în regiune. Totodată, față de octombrie 2010, mai mulți respondenți se așteaptă ca mediul economic să rămână la fel sau să se îmbunătățească, iar identificarea de noi oportunități este principalul obiectiv al fondurilor în următoarele șase luni. Principalul centru de interes pentru 74% dintre respondenți este așa-numitul Grup Vișegrad (format din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia), iar industria prelucrătoare și cea alimentară sunt cele mai atractive pentru noii investitori.

„Un lucru care mi se pare interesant de subliniat este proporția semnificativ mai mare de profesioniști (49%) care se așteaptă la o oarecare concurență între investitori pentru companiile în creștere și de mărime medie”, spune Garret. Cea mai importantă diferență față de raportul din octombrie 2010 este că, atunci, 74% dintre respondenți anticipau că vor rămâne în defensivă, concentrați pe acțiuni aflate în top pe piețele de capital, în timp ce acum se remarcă un apetit tot mai mare pentru risc și creștere.