Ultima săptămână de tranzacţionare din luna februarie a început în forţă pe piaţa de acţiuni de la Bucureşti, cu o valoare a tranzacţiilor dublă faţă de media din ultima lună.

Presiunea exercitată de cumpărători a adus o creştere violentă pentru indicii de la Bursa de Valori în şedinţele de luni şi marţi. Indicele principal a câştigat în aceste două şedinţe aproximativ 7%, iar indicele societăţilor de investiţii financiare a urcat cu peste 11%. Această creştere a fost susţinută şi de volume de tranzacţionare peste medie şi a fost determinată, cel mai probabil, de motive tehnice, evoluţiile descendente din săptămânile anterioare nefiind justificate din punct de vedere fundamental.

După o creştere de peste 10% pentru indicele BET şi de peste 16% pentru BET FI pe parcursul a doar cinci şedinţe de tranzacţionare, au venit şi şedinţele de corecţie obişnuite după o astfel de evoluţie, determinate de marcările de profit, înregistrate miercuri şi joi. Vineri însă, scăderile s-au accentuat pe piaţa de la Bucureşti, de această dată cauza fiind sentimentul negativ din pieţele externe.

Investitorii au fost şi de această dată influenţaţi mai puternic de bursele externe decât de informaţiile pozitive publicate în finalul săptămânii de către Banca Comercială Română.

Profitul net obţinut de Grupul BCR în 2007 (după impozitare şi plata intereselor minoritare) a fost de 276,5 milioane euro, în creştere cu 22,3%.

Luna februarie a adus o stabilizare a pieţei de acţiuni, fiind încheiată mixt de indicii calculaţi pentru piaţa de la Bucureşti: BET şi BET FI au pierdut aproximativ 0,7%, iar BET C a câştigat 0,7%. Evoluţii bune au înregistrat în februarie acţiunile bancare, cu creşteri de peste 5% pentru TLV şi BRD. La polul opus, avem companiile de utilităţi, cu o scădere de 5% pentru Transgaz şi de 8% pentru Transelectrica.

Şi ultimele două companii importante listate la bursă au transmis datele financiare aferente anului trecut. În cazul Petrom, rezultatele au fost sub aşteptări, cifra de afaceri din 2007, de 12,2 miliarde lei, fiind în scădere cu 6%, iar profitul net a scăzut de la 2,28 la 1,77 miliarde lei (-22%). Peste aşteptări au fost în schimb rezultatele comunicate de Erste Bank. Profitul net obţinut de bancă în anul 2007 a fost de 1,17 miliarde euro, în creştere cu 26 procente faţă de valoarea din anul precedent.

Aceste rezultate contrazic estimările pesimiste ale unor mari bănci de investiţii, care au downgradat acţiunile Erste în ultimele săptămâni. Dividendul propus pentru anul trecut este de 0,75 euro/acţiune, în creştere cu 15% faţă de valoarea din 2006.

Vineri a început oferta publică iniţială de vânzare acţiuni Contor Group Arad, care intenţionează să strângă 11,7 milioane lei. În desfăşurare este şi oferta de vânzare a fondului închis de investiţii STK Emergent, în valoare de aproape 50 milioane lei.

92-11371-30bursa09.jpg