sejur la Hurghada, sejur la Sharm el Sheikh, croaziera pe Nil sau putin din fiecare intr-un circuit ametitor – este un atu in plus pentru aceasta destinatie. Caracteristic pentru Cairo este amestecul dintre vechi si nou: carutele trase de magari impart strazile cu autocarele, oamenii de afaceri in costume elegante stau la aceeasi cafenea cu tarani imbracati in traditionala camasa lunga (galabyia), iar printre bazare se amesteca restaurante noi si cladiri de birouri. Principala atractie a orasului este Muzeul de Egiptologie, foarte aglomerat dimineata, care adaposteste printre altele, cele peste 5.000 de obiecte din aur descoperite de Howard Carter in 1922 in mormantul lui Tutankhamon din Valea Regilor. In muzeu exista si o sala destinata in exclusivitate mumiilor, pentru care intrarea se plateste separat (40 lire egiptene), unde puteti vedea mumiile faraonilor Ramses al-Il-lea, Ramses al-III-lea si Seti I.Principala atractie turistica o reprezinta Valea Regilor, unde se afla nu mai putin de 62 de morminte, din care doar cateva se viziteaza. Toate au desene splendide pe pereti, dar si dispozitive-capcana pentru prinderea hotilor. Intrarea pentru trei morminte costa 20 de lire egiptene, in timp ce pentru a vedea mormantul lui Tutankhamon turistul trebuie sa scoata din buzunar 40 de lire. Cu exceptia acestuia din urma, care s-a pastrat intact din cauza ca intrarea a fost practic mascata de o gramada de moloz provenita de la alt mormant, toate au fost jefuite.Egiptenii au pastrat in continuare un sistem al breslelor, astfel ca in Cairo veti gasi strazi numai cu magazine de pantofi, strazi numai cu magazine de haine s.a.m.d. Merita sa cumparati aur, parfumuri, papirusuri, obiecte traditionale. Aurul se vinde cu 11-12 USD/gram sau mai mult, in functie de manopera. Este recomandabil sa cumparati aur din alte orase, cum ar fi Luxor sau Aswan, pentru ca este mai ieftin si mai sigur. In cel de-al doilea oras mergeti neaparat la piata de mirodenii, argint si masti nubiene. Trebuie sa stiti ca Muzeul Parfumurilor si Muzeul Papirusurilor din Cairo sunt de fapt magazine cu lucruri de foarte buna calitate. Un papirus poate costa 10-20 USD, in functie de dimensiuni. In general, se fac reduceri pentru grupuri si de asemenea se serveste gratuit traditionalul ceai de macese.
Oferte de sejur pe malul Nilului
J’Info Tours
Cairo+Hurghada – 690 euro/pers./ 26.12.2003 – 04.01.2004. Tariful include: transport aerian cursa charter Bucuresti-Cairo, Hurghada-Bucuresti, doua nopti cazare cu mic dejun la Cairo (hotel patru stele), sapte nopti cazare cu demipensiune in Hurghada (hotel patru stele), intrari la monumentele din program, ghid. Nu sunt incluse: taxa de viza (15 euro), taxa de aeroport (28 euro), asigurarea medicala (215.000 lei), cina de revelion (50 euro).
Paralela 45
Croaziera pe Nil – 950 euro+ 1.500.000 lei/pers./ 27.12.2003-05.01.2004. Tariful include: 9 nopti cazare din care trei nopti cu demipensiune in Cairo (hotel patru stele), trei nopti cu pensiune completa pe vas de croaziera (cinci stele), trei nopti cu demipensiune in Hurghada (hotel patru stele); bilet de avion Bucuresti-Cairo si retur, transport cu trenul intre Cairo si Aswan, transferuri, transport local cu autocarul, intrarile la obiectivele turistice din program, cina festiva de revelion, ghid, taxe de aeroport.
Omnia Turism
Sharm el Sheikh – 598 euro/pers./ 28.12.2003-02.01.2004. Tariful include: 5 nopti cazare la hotel patru stele, demipensiune, transport cu avionul. Nu sunt incluse: taxa de aeroport (48 euro), taxa de viza (15 euro), cina de Revelion (60 euro). Excursii optionale: manastirea Sf Ecaterina (50 euro, cu pranz inclus), Dahab safari (70 euro, cu pranz inclus), programele de scufundari in Marea Rosie, croazierele.
Ultramarine Travel
Sharm el Sheikh – 890 USD/pers./ 27. 12.2003 – 03.01.2004. Tariful include: 7 nopti cazare cu demipensiune la hotel de cinci stele, bilet de avion, transferuri.
CMB Travel
1.176 USD/pers./27.12.2003 – 03.01.2004. Tariful include: transport cu avionul, cazare o noapte la Cairo la hotel de cinci stele, cu mic dejun; o noapte pe tren Cairo-Aswan, intrarile la obiectivele din program, trei nopti cazare pe vas de croaziera de cinci stele cu pensiune completa, doua nopti cazare in Hurghada, hotel cinci stele, demipensiune.
Travel House
1.125 USD/pers./27.12.2003 – 07.01.2004. Tariful include: transport cu avionul, o noapte cazare la Cairo, hotel de cinci stele si mic dejun, trei nopti cazare cu pensiune completa pe vas de croaziera de cinci stele, cinci nopti in Hurghada la hotel de conci stele cu demipensiune, transferuri, bilet de tren Cairo-Aswan, intrari la obiectivele din program. Nu sunt incluse: taxa de viza (570.000 lei), taxa de aeroport (39 USD), asigurarea medicala (260.000 lei).