Această reuniune ce va avea loc la Bruxelles va preceda summitul liderilor europeni prevăzut pentru 28 şi 29 iunie în capitala europeană şi care urmează a fi consacrat creşterii şi ocupării forţei de muncă.
Aceasta va fi prima reuniune a şefilor de stat şi de guvern din UE cu participarea noului preşedinte francez, François Hollande.
Problema creşterii a revenit recent în prim plan pe agenda europeană.
Astăzi, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a cerut guvernelor din UE să se mobilizeze pentru a pune în practică propunerile aflate deja pe masă în vederea relansării creşterii.
”Numeroase propuneri (ale Comisiei) sunt pe masă şi aşteaptă unda verde a statelor membre şi a Parlamentului”, a spus şeful executivului comunitar.
În afara proiectului său Agenda Europa 2020 care se concentrează pe noile tehnologii sau economia verde, executivul comunitar sugerează instituirea de împrumuturi europene mutualizate (project bonds), creşterea capitalului Băncii Europene de Investiţii (BEI) cu cel puţin 10 miliarde de euro pentru a veni în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii şi lansarea unei taxe pe tranzacţiile financiare.