În condiţiile în care actuala criză mondială are la rădăcina sa modelul american de finanţare ipotecară, care constă în creditul imediat cu avans mic, românii pot apela la modelul german pentru achiziţia unei locuinţe, care presupune o economisire prealabilă.
De mai mulţi ani, clienţii au la dispoziţie produsele de economisire-creditare (Bauspar), importate din Germania şi Austria de către băncile pentru locuinţe. Prin această modalitate, poate fi finanţată achiziţia unei locuinţe de valoare relativ redusă. Cu toate acestea, clienţii trebuie să știe că pot să-şi finanţeze achiziţia unei locuinţe cu o valoare mai ridicată, apelând după perioada de economisire şi la un credit ipotecar standard, pe lângă cel Bauspar.
În Germania, deşi ponderea primei de stat (8,8% pe an, maximum 45 euro pe contract)  în venitul mediu lunar este infimă (2%), peste o treime din finanţarea ipotecară se desfăşoară prin băncile pentru locuinţe, pentru că la nemţi e apreciată economisirea disciplinată, care are avantajul accesului la un credit ipotecar foarte ieftin.
În România, prima de stat (25% pe an, maximum 250 euro pe un contract) este un stimulent important, având o pondere ridicată în venitul mediu lunar (51%). În plus, economisirea (care are cel mai bun randament dintre plasamentele cu risc scăzut) timp de minimum 5 ani prin băncile pentru locuinţe oferă avantajul accesului la cel mai ieftin credit de pe piaţă, fără risc valutar şi de dobândă, chiar sub costul la care se împrumută statul român.
Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe, singurele bănci locale cu acest profil, au în plan construirea unor oferte combinate cu un credit ipotecar clasic de la banca comercială din grup, Raiffeisen, respectiv BCR. Până la lansarea acestor oferte, Capital vă propune în premieră două variante prin care puteţi să vă achiziţionaţi o locuinţă de 60.000 euro, combinând produsele Bauspar cu un credit ipotecar standard.


La finalul perioadei de economisire prin 3 contracte Bauspar, când cu primele de la stat (1.000 euro) şi dobânzile băncii (235 euro) se strâng 15.000 euro, poate fi cumpărată fie o locuinţă de 35.000 euro (accesând doar creditul Bauspar de la Raiffeisen), fie o locuinţă de 60.000 euro, contractând suplimentar un credit ipotecar clasic de 25.000 euro. Împrumutul ipotecar standard poate fi achiziţionat pe baza avansului de 25% (15.000 euro) strâns prin produsul Bauspar.


Această variantă presupune o rată mult mai mică de economisire prin produsul Bauspar, pe un contract, completată după 6 ani şi 6 luni de un aport în numerar de 10.000 euro. La finalul economisirii, clientul poate cumpăra fie o locuinţă de 30.000 euro (accesând doar creditul Bauspar de la BCR BpL), fie una de 60.000 euro, optând suplimentar pentru un credit ipotecar de 30.000 euro. Acesta poate fi accesat pe baza avansului de 33% (20.000 euro) strâns prin produsul Bauspar.