Vrei să ai cel mai bun cozonac pe masa de Paște? Fă-l chiar tu, acasă! Iată cum

Rețeta celui mai pufos și gustos cozonac pentru Paște. Toţi prietenii şi rudele te vor invidia dacă îi vei invita să guste şi vor dori să-ţi afle neapărat secretul.

Având în vedere că nimic nu se poate compara cu un cozonac făcut în casă, ca la carte, iată reţeta care îţi va face casa să miroasă ca o cofetărie, iar papilele gustative să se topească de plăcere.

În primul rând, să începem cu un sfat foarte important. Ca să obții un aluat care să crească corespunzător și să ai succes cu rețeta, trebuie să menții o temperatură constantă în bucătărie și să eviți deschiderea cuptorului prea des după ce ai aşezat tăvile cu cozonaci în cuptor.

Ce ingrediente trebuie să îţi cumperi

Rețeta celui mai pufos și gustos cozonac pentru Paște. Ingredientele pentru aluat:

  • 1 kg făină albă
  • 500 ml lapte
  • esenţă de rom şi vanilie
  • 200 g unt, plus 30 g pentru uns tăvile
  • 3 linguri coajă de lămâie şi portocală
  • 8 gălbenuşuri, la temperatura camerei
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriţă sare
  • 300 g zahăr
  • 50 g drojdie
  • 1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns

Ingredientele pentru umplutură:

  • 8 albuşuri bătute spumă
  • 300 g zahăr
  • 250 g miez de nucă copt, măcinat
  • 3 linguri cacao
  • esenţă de rom
cozonac
SURSA FOTO: Dreamstime

Iată modalitatea completă de preparare

Şi acum, să trecem la treabă. Iată care este procedeul pe care trebuie să-l urmezi pentru a obţine cel mai bun cozonac pe care l-ai mâncat vreodată.

Rețeta celui mai pufos și gustos cozonac pentru Paște. Într-o cană cu lapte călduț, se dizolvă 3 linguri de făină. Aşteaptă să se mai răcească, se adaugă drojdia și o lingură de zahăr. Se amestecă bine și se lasă să crească într-un loc cald până își dublează volumul.

Într-un castron adânc, gălbenușurile se bat spumă cu zahărul. Se adaugă sarea, uleiul, esențele, coaja de lămâie și de portocală, plus 100 g de unt topit.

Maiaua se toarnă peste amestecul de gălbenușuri. Se adaugă laptele cald și se amestecă bine. Făina se încorporează treptat și se frământă până când aluatul începe să se desprindă de pe mâini. La final, se adaugă restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se împăturește apoi. Trebuie să prindă aer, până în momentul în care tot untul este încorporat.

Vasul este acoperit cu un șervet sau folie alimentară și se lasă la dospit timp de 50-60 de minute, până când își dublează volumul.

Cum verifici dacă s-a copt suficient cozonacul?

Rețeta celui mai pufos și gustos cozonac pentru Paște. Cât timp se întâmplă asta, treci la preparatul umpluturii şi porneşte cuptorul, pentru a se încălzi. Albușurile sunt bătute spumă, apoi se adaugă zahărul și se amestecă până se întăresc. La final, se încorporează cacao, esența de rom și nucile. Amestecul este omogenizat și se lasă să se odihnească.

După ce a crescut suficient, aluatul este împărțit în patru părți egale. Pe un blat uns cu ulei, se întinde manual fiecare foaie de aluat, astfel încât să aibă o lungime potrivită pentru a se potrivi în tava de cozonac.

Pe una dintre margini, se întinde umplutura, iar apoi se rulează. Cozonacul astfel format este așezat într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Se unge cu lapte și ou, se presară zahăr și se mai lasă la dospit pentru 20-30 de minute. Între timp, ceilalți cozonaci sunt pregătiți.

Când și-au dublat volumul din nou, cozonacii sunt introduși în cuptor și lăsați să se coacă timp de 45-50 de minute. Pentru a verifica dacă sunt copți, se înțeapă cu o scobitoare a vedea dacă mai rămâne aluat lipit sau dacă este copt complet.