Edilul a acuzat totodată ELCEN şi ANAF că refuză aprobarea planului de reorganizare a RADET, ceea ce va determina intrarea în faliment a RADET şi a ELCEN.

Totuşi, primarul a dat asigurări că furnizarea agentului termic în Bucureşti nu este în pericol.

„În primul rând, îi asigur pe bucureşteni că furnizarea agentului termic nu este în pericol! Vom lua toate măsurile legale pentru continuitate, aşa cum prevede legea, fiind infrastructură critică. Am făcut tot ceea ce este profesional şi omeneşte posibil atât pentru salvarea RADET – instituţie a Municipiului Bucureşti, cât şi a ELCEN, companie aflată în subordinea Guvernului României. Am acceptat inclusiv să plătim o suma imensă, 230 milioane de euro, creanţa ANAF asupra ELCEN, tocmai pentru a unifica cele două sisteme, cel de producţie al energiei termice, gestionat de ELCEN, cu cel de transport şi distribuţie, gestionat de RADET, în interesul cetăţenilor”, a declarat Firea, într-un comunicat.

Ea spune că, în toată ţara, CET-urile au fost transferate gratuit către primării.

„În Bucureşti, nu se poate realiza acest transfer nici cu bani mulţi! Iată ce înseamnă răzbunarea politică la un alt nivel. Săptămâna trecută, Dl. Dragnea – cel care conduce de facto Guvernul şi ţara – a impus Ministerului de Finanţe să ne taie bugetul cu un sfert, faţă de anul trecut. Săptămâna aceasta, acelaşi Dl. Dragnea, prin reprezentanţi guvernamentali, duce în faliment RADET şi ELCEN, prin faptul că ELCEN şi ANAF – cu o proaspătă conducere – refuză aprobarea Planului de reorganizare”, afirmă oficialul.

ELCEN va solicita iar pe 22 februarie prorogarea votului pe planul de reorganizare a RADET. „Am aflat de la reprezentanţi ai Ministerului Energiei că ELCEN, pe baza unui mandat validat de ANAF, principalul creditor al ELCEN, va solicita din nou, pe data de 22 februarie, prorogarea votului pe Planul de reorganizare a RADET. La ultima şedinţă, judecătorul sindic a respins cu fermitate prorogarea cerută de ELCEN şi a dat şi o amendă drastică, solicitând imperativ votul pe Plan, în caz contrar urmând să declanşeze falimentul. Aceste aspecte sunt cunoscute atât de către reprezentanţii Ministerului Energiei, cât şi de cei ai ELCEN şi ANAF”, spune Firea.

 

Primarul afirmă că mandatul primit de la Ministerul Energiei şi validat de ANAF „va duce direct RADET-ul în faliment şi, pe cale de consecinţă, ELCEN-ul”.

De asemenea, Primăria Capitalei a iniţiat o dezbatere cu toate grupurile politice din Consiliul General pe tema actualei situaţii a sistemului de termoficare din Bucureşti.

„Am avut o primă discuţie, dar vom mai avea şi altele în perioada următoare, până ajungem la un consens în ceea ce priveşte modul de rezolvare a situaţiei sistemului de termoficare din Bucureşti. Este imperios să avem o Strategie sustenabilă şi pe termen lung care să ne permită să investim în termoficare, pentru a nu mai avea în Bucureşti situaţii în care, în fiecare iarnă, discutăm despre avarii, despre ţevi vechi de 50 de ani, deşi aveau durata normată de viaţă 25 de ani! Ne trebuie un plan agreat de întregul Consiliu General, la nivel politic, cu soluţii venite de la toate grupurile politice, de la experţi, de la toţi cei care sunt interesaţi de binele sistemului. Nu vrem să impunem nicio decizie, eu şi colegii mei suntem deschişi oricăror idei şi soluţii”, a mai spus Gabriela Firea.

Te-ar putea interesa și: