Șoferii trebuie să fie conștienți că există anumite restricții când vine vorba de tractarea unei rulote cu permisul de conducere din categoria B.

Codul Rutier stabilește o serie de reguli pe care toți conducătorii auto trebuie să le respecte atunci când doresc să tracteze o remorcă sau o rulotă. Aceste reguli includ limitarea greutății maxime a atelajului. Ele sunt menite să asigure siguranța în trafic.

Restricțiile impuse de Codul Rutier

Conform Codului Rutier, șoferilor care dețin un permis de conducere pentru Categoria B le este permis să atașeze o remorcă sau o rulotă. Condiția este ca acest atelaj să nu depășească o anumită greutate limită.

Astfel, posesorul unui permis categoria B are dreptul să conducă un ansamblu format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg.

Deci, fie că vorbim de o rulotă sau o remorcă simplă, greutatea acesteia nu trebuie să fie mai mare de 750 kg. Explicația a fost dată pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru, profesor de legislație rutieră.

rulota, remorca
Rulote la expoziție / SURSA FOTO: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

În ce condiții e permisă atașarea ansamblului format din autovehicul și remorcă

De asemenea, conform legii, este permisă atașarea unui atelaj doar în cazul în care ansamblul format din autovehicul și remorcă nu depășește 3,5 tone. Masa totală maximă autorizată a remorcii trebuie să nu depășească masa proprie a autovehiculului.

Mai exact, greutatea totală combinată a autoturismului și rulotei nu trebuie să depășească 3.500 kg. Greutatea maximă a rulotei nu trebuie să fie mai mare decât a mașinii.

Cum se procedează pentru a tracta o rulotă care nu respectă limitele

Pentru a putea tracta o rulotă care nu respectă limitele menționate anterior, șoferii au nevoie de un anumit lucru. Cei cu permis categoria B trebuie să obțină și categoria E pentru permisul de conducere. Este cunoscută sub denumirea de Categoria BE.

„Permisul de conducere se eliberează pentru […] categoria BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depășește 3.500 kg”, conform Articolului 30, Punctul 1c, din Hotărârea de Guvern 1391/2006.

Cursul necesar pentru obținerea permisului presupune aproximativ o săptămână. El include mai multe ore de practică în conducerea unei mașini cu remorcă.