Acest ghid va explica cel mai bun mod de a gestiona situația și fiecare opțiune pentru îndepărtarea unui ciot de arbore, conform BHG.

Informații utile pentru cei care au casă la curte

Îndepărtarea unui ciot de copac poate fi costisitoare, consumă timp și necesită multă  muncă.

Înainte de a te angaja în această operațiune, trebuie să te gândești la câteva lucruri care te vor ajuta să alegi cea mai bună metodă de abordare a problemei.

Care este planul spațiului

Transformați zona într-o grădină? Dacă da, lăsați ciotul să se descompună pe loc. Transformați un loc împădurit într-o grădină de legume? Neapărat trebuie să eliminați acele cioturi.

Stabiliți-vă așteptări realiste pentru spațiu și gândiți-vă dacă vreți să eliminați sau nu ciotul. Cu excepția cazului în care vă temeți că poate fi un pericol, acesta poate fi lăsat.

ciot de copac
Cum scapi de ciotul de copac din curte? / SURSA FOTO: Unsplash – Luis Quintero

Care este bugetul

Îndepărtarea profesională a ciotului poate fi costisitoare, mai ales dacă este suficient de mare încât o lopată nu poate face treaba. Prețurile variază de la o regiune la alta, dar chiar și un ciot relativ mic, de câțiva centimetri diametru, poate costa destul de mult pentru a fi îndepărtat de profesioniști.

Nu vă așteptați ca îndepărtarea ciotului să fie inclusă în prețul de îndepărtare a copacilor. Este considerat un serviciu suplimentar. Întrebați despre prețurile și opțiunile de îndepărtare a ciotului dacă angajați o companie pentru a îndepărta copacii.

Trebuie să umpleți gaura?

Serviciile de îndepărtare a ciotului pot umple orificiul rămas după îndepărtare. Dacă intenționați să plantați copaci noi sau să amenajați o grădină, întrebați despre umplerea gaurii cu pământ. Dacă vreți să construiți o piscină în acel loc, puteți sări peste acest pas.

Amintiți-vă că solul se așează în timp. Planificați să compactați solul din gaură cu un tamper pe măsură ce îl umpleți sau adăugați pământ suplimentar deasupra și lăsați-l să se așeze în timp.

Poate dura un an sau mai mult pentru ca solul să se așeze.

casa curte
SURSA FOTO: Unsplash.com

5 moduri de a îndepărta un ciot

Există mai multe opțiuni pentru îndepărtarea unui ciot de copac din curte:

1. Cu mașina de șlefuit cioturi

Cel mai bine este să angajați o companie care să șlefuiască. Mașinile de șlefuit de cioturi sunt echipamente mari, specializate, cu dinți rotativi care mestecă ciotul până sub nivelul solului.

Așchiile de lemn rezultate și solul sunt fie îngrămădiți pentru a putrezi și se descompune, fie transportați în afara amplasamentului. Se poate aduce pământ proaspăt și se pot aplica semințe de iarbă sau gazon pentru a termina lucrarea.

Multe companii de îngrijire a copacilor oferă servicii de măcinare a ciotului. Mașinile de șlefuit de cioturi sunt disponibile pentru închiriere, dar aceste echipamente periculoase trebuie manipulate de profesioniști.

2. Prin săpare

Butucii mici se pot săpa cu mâna. Cu toate acestea, este bine să vă cunoașteți limitele. Săpatul este o muncă grea. De asemenea, necesită săparea unei găuri mari, astfel încât să puteți săpa sub globul de rădăcină pentru a tăia rădăcinile rămase.

Dacă vă hotărâți să săpați manual, luați în considerare utilizarea unui furtun cu o duză de înaltă presiune pentru a spăla solul în jurul bazei ciotului și pentru a expune rădăcinile.

Un furtun cu presiune poate rezolva rapid această sarcină. Apoi, folosiți o lopată ascuțită sau alte instrumente de tăiat pentru a tăia rădăcinile din jurul copacului.

Nu există nicio regulă cu privire la cât de mare trebuie să săpați acea gaură pentru a îndepărta un ciot. Există mulți factori, inclusiv tipul de copaci, tipul de sol și dimensiunea ciotului.

Odată ce butucul este scos din pământ, e necesar să scoateți din nou furtunul pentru a spăla pământul rămas și a ușura sarcina. Tăierea ciotului în bucăți mai mici poate fi necesară pentru o manipulare ușoară.

3. Folosirea echipamentelor grele

Polizoarele de cioturi sunt echipamente specializate. Oricare dintre aceste piese de echipament aflate în mâinile unui operator calificat ar trebui să poată elimina rapid un ciot de dimensiuni medii.

În niciun caz nu încercați singur. Echipamentele mari pot fi periculoase!

4. Lăsați-l să putrezească

Există produse speciale pe piață pentru a accelera procesul de putrezire a unui ciot. Unele dintre aceste produse conțin erbicide pentru a se asigura că pomul nu încolțește de la bază. Cele mai multe implică forarea unor găuri în ciot, umplerea lor cu substanța chimică și apoi așteptarea.

O metodă mai lentă, dar și mai ieftină, este să forați găuri în ciot, să le umpleți cu apă și apoi să acoperiți ciotul. Puteți folosi orice pentru a acoperi ciotul, inclusiv o pungă de plastic, pământ sau mulci.

5. Tăiați și acoperiți ciotul

O altă posibilitate este să eliminați ciotul din punct de vedere vizual, decât de pe sol. Tăiați-l până la pământ și construiți un pat de plantare peste el.

Sau puteți planta plante perene și arbuști suficient de aproape de ciot, încât acesta să dispară din vedere pe măsură ce plantele cresc. Dacă ciotul poate rămâne acolo, atunci este cea mai ușoară opțiune.